Håkon Stavik nordisk mester i terrengløp

November 10, 2018
Skrevet av:

Kristin Roset

Det ble to gull til Norge under nordisk mesterskap i terrengløp i Reykjavik i dag. Håkon Stavik vant juniorklassen og der ble det også norsk laggull. Ellers ble det norske bronsemedaljer i de tre øvrige lagkonkurransene

Det var forhåpninger om norsk gull i herrenes juniorklasse og Håkon Stavik innfridde så absolutt. Han løp en strålende sisterunde og ble nordisk mester i terrengløp med tiden 19.57 på 6 kilometer. Han vant da to sekunder foran svenske Omar Ismail. Emil Millan de la Oliva, også han fra Sverige, fulgte tre sekunder bak der igjen. Jonatan Vedvik fra Tønsberg gjorde et fint løp i debuten i nordisk med en syvendeplass 31 sekunder bak Stavik, mens Tingvolls Simon Steinshamn ble nummer ni og Haugesunds Tedros Haile løp inn til 14.plass.

De norsk gutta ble hadde plassiffer 17 og ble da også nordiske mestere i lagkonkurransen, et  poeng foran Sverige. Norge forsvarte da begge gullene i denne klassen fra i fjor, da Simen Halle Haugen vant. Norge har nå vunnet juniorklassen individuelt seks av de siste syv årene.

De norske juniorgutta varmer opp. Foto: Fredrik Vedvik

Det var Jonatan Vedvik som tok kommandoen fra start og ledet an første runde.De tre andre på det norske laget lå innenfor sekundet bak Vedvik. Ved passering to runder, og da halvveis i juniorklassen, hadde en annen nordmann tatt teten: Håkon Stavik. Ålesunds-karen hadde løpt ned rundetiden og sørget for at feltet hadde sprukket litt opp. Ved passering en runde igjen var Stavik nede på femteplass, men Vedvik på en syvende og Steinshamn som nummer åtte. Stavik viste seg som den klart sterkeste på slutten og kunne juble over å bli nordisk mester.

Bronse til kvinnelaget

Sigrid Jervell Våg fra BUL ble beste norske kvinne på en femteplass med tiden 28.22. Hun var 38 sekunder bak bronsemedaljen og hadde måtte se medaljene glippe ganske tidlig i løpet. Ull/Kisas Silje Fjørtoft, som løp nordisk i terrengløp for første gang siden 2012, ble nummer seks tre sekunder bak trønderen Våg. Maria Sagnes Wågan fra Namdal løp nordisk i terrengløp for tredje gang. Tidligere har hun to syvendeplasser og nå ble hun nummer åtte. Den siste norske kvinnen Vienna Søyland Dahle fra Skjalg ble nummer elleve. Sist Norge tok medalje individuelt i denne klassen var da Veronika Blom vant i 2014.

Sigrid Jervell Våg. Foto: Fredrik Vedvik

Den jevne og gode laginnsatsen sørget for plassiffer 19 til Norge. Dette holdt til en bronsemedalje i lagkonkurransen, bak Sverige med 12 og Danmark med 14.

Danske Anna Emilie Møller, nummer syv på 3000 meter hinder under årets EM, vant kvinneklassen på 27.34. Det ble svensk på de to neste plassene til Lisa Havell og fjorårsvinner Sara Christiansson.

Den islandske stjernen Anita Hinriksdottir åpnet forrykende. Kvinnene skulle løper fem runder a 1,5 kilometer og allerede etter en runde ledet bronsevinneren fra innendørs-EM på 800 meter i 2017 med hele 13 sekunder til de øvrige løperne. Klyngen bak bestod av ti løpere, der tre norske kvinner i Jervell Våg, Sagnes Wågan og Fjørtoft befant seg, mens Søyland Dahle var to sekunder bak der igjen. Etter to runder var ledelsen hentet inn og danske Maja Alm ledet an i en gruppe på fire kvinner, der Jervell Våg og Fjørtoft jaget litt bak.

De norske tapte noen sekunder til tetgruppen også på tredjerunden og det samme gjorde de på fjerderunden, da hadde Maja Alm måtte slippe tetgruppen som bestod av de tre medaljevinnerne.

Anita Hinriksdottir brøt forøvrig løpet etter to runder. Også finske Annemari Kiekara, som både tok gull i junior-VM og senior-EM i terrengløp i 1995, brøt løpet.

Kirkeberg Mørk nummer fire

Unge Emma Kirkeberg Mørk fra Hellas ble beste norske i kvinnenes juniorklasse med en fjerdeplass. Mørk debuterte i nordisk i terrengløp og er født så seint som desember 2002. Hun løp inn til tiden 17.13 i det som er opplyst til å være 4 kilometer. Med dette var hun 20 sekunder bak vinneren Moona Korkealaakso fra Finland, som vant foran danske Laura Valgreen Petersen og finske Astrid Snäll, som var 17 sekunder foran Kirkeberg Mørk. Mørk hang med tetgruppen de to første rundene, men fikk det litt for tungt på sisterunden til å ta medalje.

Emma Kirkeberg Mørk. Foto: Fredrik Vedvik

Christine Næss fra Asker, som ble nordisk mester i terrengløp for to år siden, ble nummer syv med tiden 17.32, mens den siste norske jenten på laget var Emilie Mo fra Vidar og hun ble nummer 12 i sin debut for Norge. Totalt ble det plassiffer 23 for Norge og dette sørget for en bronsemedalje i lagkonkurransen, bak vinner Finland og sølvvinner Danmark. Sist Norge var uten lagmedalje i denne klassen var i 2004. Alt i alt fin løping av det unge norske laget.

Ikke fullklaff for herrene

De norske herrene fikk ikke helt fullklaff i Reykjavik lørdag. Stavangers Ørjan Grønnevig, som ble nordisk mester i 2016, hang med teten en god stund, men fikk det litt tungt på slutten og ble nummer fem, snaue halvminuttet bak vinneren. Erik Udø Pedersen fra Kristiansand og Eivind Øygard fra Jølster løp nærmest side om side hele løpet, men førstnevnte viste seg som den sterkeste på slutten og ble nummer 12, plassen foran Øygard. Siste nordmann i aksjon i denne klassen var Trond Einar Moen Pedersli fra Strindheim og han ble nummer 16.

De norske herrene fikk tok bronsemedaljen i lagkonkurransen, der Danmark vant foran Sverige. Søta bror endte da opp med å bli mestvinnende nasjon i mesterskapet med to gull, fire sølv og tre bronsemedaljer, mens Norge ble nummer to på medaljestatistikken.

Svenske Amanuel Gergis vant da han brukte 28.55 på det 9 kilometer lange løpet. Danske Peter Glans tok sølvet elleve sekunder bak vinneren, mens det ble to svensker på pallen da David Nilsson løp inn til bronsemedaljen.

Herrene løp seks runder og ved passering en runde var stort sett alle løperne samlet, ledet av to finner. Det var fortsatt et stort og samlet felt etter to runder. På den tredje runden ble det satt fart og svenskene David Nilsson og Amanuel Gergis og Ørjan Grønnevig lå i tetgruppen sammen med islandske Hlynur Andresson. Sistnevnte måtte etterhvert slippe og også Grønnevig slet litt på den fjerde runden. På den femte runden ble det tungt for Grønnevig som falt ned til en tiendeplass, men fortsatt var beste nordmann. Han klarte å mobilisere på sisterunden og sikret en fin plassering.