Ingebrigtsen kollapset etter 12.-plass i terrengløp-VM

Jakob Ingebrigtsen gikk på en skikkelig smell og kollapset i intervjusonen etter 12.-plassen i U20-klassen under VM i terrengløp lørdag. En dyktig sliten nordmann løp inn som nummer 12,...

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Jakob Ingebrigtsen gikk på en skikkelig smell og kollapset i intervjusonen etter 12.-plassen i U20-klassen under VM i terrengløp lørdag.

En dyktig sliten nordmann løp inn som nummer 12, slått med 47 sekunder av vinneren. Det ble dobbelt etiopisk med Milkesa Mengesha som vinner og Tadese Worku på annenplass. Bronsen gikk til Oscar Chelimo fra Uganda.

Ingen europeer har kommet blant topp ti siden 1994, og ingen europeer har tatt medalje i terrengløp i U20-klassen på 35 år.

På forhånd varslet Ingebrigtsen at han hadde høye ambisjoner.

Kollapset

Han klarte derimot ikke å tukte verdenseliten i U20-klassen og endte skuffende utenfor topp ti. Etter målgang kastet han seg ned i bakken og måtte ha hjelp med å komme seg opp.

– Det er tyngre enn man tror. Dette er nok ikke noe for meg. Jeg kjente det allerede etter to runder. Jeg er både stolt og imponert av meg at jeg klarte å ta meg til mål, sa Ingebrigtsen til NRK etter å ha tatt ut absolutt alt.

– Det er irriterende at man får en slik innstilling at man ikke skal bryte, men det går en jævel i meg. Jeg var helt tom og husker ikke så mye av det, fortsatte han.

Han lå nesten en time i det medisinske teltet for å komme seg.

– Jeg tror ikke jeg kommer til være med på noe særlig mer terrengløp. Det er god trening, men nå er jeg ekstremt ødelagt. Framover blir utendørssesongen på bane som gjelder, sa 18-åringen, som i desember vant U20-EM i terrengløp.

«All in»

– Han har en tendens til å ta ut alt. Gutta mine går «all in» når det er konkurranse, og det er en god egenskap. Jeg skulle bare ønsket at han hadde tatt det litt mer med ro de siste to kilometerne. Det var ikke en løype som passet ham. Vi liker det bedre når det er helt flatt, men det var en flott utfordring for ham, sa pappa og trener Gjert Ingebrigtsen.

Kenya, Etiopia og Uganda har dominert terrengløp-VM stort de siste sesongene og løpere fra de østafrikanske landene har tatt samtlige medaljer de siste 13 årene.

Det ville dermed vært en kjempebragd om Ingebrigtsen hadde klart målet om å ta medalje.

Tøff løype

Tidlig i løpet var Ingebrigtsen med i en gruppe på rundt tolv løpere. Han måtte slippe litt i stigningene som var lagt inn, men tok igjen gruppen på vei nedover igjen og på flatmark. Da det ble satt fart på ny i teten etter et kvarters løping fikk han på ny problemer.

Løperne skulle blant annet 165 meter opp over et museumstak og ned igjen.

– Det er en tøff løype som går opp og ned. Åtte kilometer fra bane er så forskjellig som det kan bli. Det tøffeste for han blir å holde seg konsentrert under hele løpet, sa treneren til NRK før løpet.

Og løypa ble rett og slett for tøff for Sandnes-gutten.

(©NTB)

Kategorier
AktueltMesterskap

RELATERTE

 • OM TO ÅR: I 2022 vil VM i friidrett foregå på New Hayward Field i Eugene, Oregon.

  Rekordtidlig VM i 2022

  Friidretts-VM i Eugene, Oregon skal arrangeres fra 15. til 24. juli i 2022. Aldri før har VM startet så tidlig på året. Mesterskapet i USA skulle egentlig vært holdt...
 • Johaug løper 10.000 meter i «Impossible Games» – jakter VM-kravet

  Therese Johaug skal som eneste deltaker på distansen løpe 10.000 meter under «Impossible Games» på Bislett 11. juni. Det ble klart da langrennsstjernen møtte pressen på Bislett tirsdag. Samtidig...
 • Årsbeste av Isene i diskos

  Ola Stunes Isene viste god form i diskosringen under Muliglekene i friidrett i Jessheim søndag. 63,82 var både banerekord og klar norsk årsbeste. Isene hadde også gyldige kast på...
 • PÅ VENT: – Jeg er takknemlig for tilbakemeldingene fra utøverkommisjonen og styret, som mente at vi ved å sette kvalifiseringen på vent sørger for en mer rettferdig prosess ettersom det vil være ulik tilgang til konkurranser og internasjonal reisevirksomhet, sier World Athletics-president Sebastian Coe. FOTO: NTB SCANPIX

  Fryser OL-kvalifiseringen til desember

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd i konkurranser mellom 6. april og 30. november...