4952 Views

Norges beste spydkaster

Du står stille med et 600 grams spyd i hånden. I løpet av de 4 neste sekundene anvender du en kraft som er så stor at hadde du ikke varmet opp kunne du sagt adios, good bye eller tschüss til mer enn en muskel

November 23, 2017
Skrevet av:

admin

Sigrid Borge, fra Osterøy som under VM kastet 55.08 og 60.44 m underU23EM traff denne journalisten en fredag morgen i juli på friidrettsstadion til Osterøy IL. Da har hun for noen uker siden kastet 63.28m under Norwegian Grand Prix på Nadderud og er på siste dagen av en tøff treningsperiode. Neste uke er det U23 EM og en måned senere er det VM for Norges beste spydkaster. Idretten har nå gått fra å være en hobby til å bli profesjonalisert – det er nesten en jobb. På spørsmål om hva spydkast betyr for henne utdyper hun dette temaet. «Det betyr veldig mye, det er det jeg liker å gjøre,» sier hun om det som nesten er en jobb. Nesten. For en gang var spydkast en hobby, men så ble det «noe mer.» Dette skjedde i Romania. – Det var vel i fjor da jeg kasta 59.33m i Romania, og jeg brukte en uke på å forstå at jeg gikk fra 55.72 til 59.33 og da tok steget opp i senior. Jeg bare lå her og tenkte hva gjorde jeg nå? Det, var å sette ny norsk junior rekord (U22). Samtidig som hun vant U23 klassen i European Throwing Cup i Arad, Romania, men mest av alt var den nye rekorden ikke bare et tall, men også noe hun kjente på kroppen. Det ble en wow opplevelse.

Kastøyeblikket hvor den potensielt skadende kraften blir anvendt, 4 sekunder etter at tilløpet startet kan fullt mulig bli et enten/eller øyeblikk og det er de letteste kastene som går lengst. Det skal være flyt i bevegelsene. Stemmet skal sitte, hofta vris og overkroppen kommer etter som en menneskelig pisk. En kaster med kroppen, ikke bare armen. – Det er kult og det er det du jager etter hele tida. Borge beskriver også følelsen i selve øyeblikket som «fascinerende» og «digg» fordi du kjenner det på kroppen når teknikken sitter og da, flyr spydet langt. Det er slike ting som motiverer. Mentaliteten, nå skal jeg søren meg er noe hun trenger i forkant av kastet, for, hun er i den tekniske sonen når de 4 sekundene finner sted. På spørsmål om hva hun tenker på i tilløpet eller selve kastøyeblikket svarer hun tekniske detaljer. – For det er sånn her at du skal ta i, men du skal ikke ta i. Det er sånn at bena de skal gå, overkroppen den skal være lang og avslappa og så må du liksom separere kroppen. Det hele er en litt sånn vanskelig kombinasjon og jeg tenker ofte på det tredje siste steget mitt og bare lang arm for å få lengst mulig arbeidsvei.

På trening forsøker hun å gjenskape dette gjennom å fokusere på en del av kastet om gangen. Det er aldri hele pakka om gangen, men isteden er det terping, terping og atter terping. Hun trener ofte med bare kryss steg og om det går bra så øker hun både farten og tilløpet. Skulle det derimot ikke, går hun tilbake til kryss stegene. Det er ingen vits å trene med dårlig tekning.

Fly, fly, fly forklarer Borge om hvordan hun tenker etter at hun har kastet spydet mot bortre halvdel av gressmatta. Det var når det går bra, skulle det derimot gå dårlig er det en faen herlighet dritkast opplevelse. Sistnevnte utdyper hun med å bomme på vinkelen. og liksom bare…
– Nesten så bakenden lander først?
– Ja.
– Det er nesten litt vondt å se på.
– Ja, og jeg blir litt sånn og herregud! Nei, det går liksom ikke, da bare snur jeg meg eller tråkker over streken.
Skulle det gå motsatt vei på opplevelsesskalaen blir det som sagt andre tanker, noe det for eksempel gjorde på Nadderud under Norwegian Grand Prix. Borge forklarer at en spydkaster ser med en gang om det er et kast som er verdt å se på eller ikke og på Tyrvings ILs utendørsarena 17. juni var hennes første kast definitivt verdt å se på. – Det var litt sånn super lett kast egentlig, men jeg bare merka at jeg fikk et skikkelig heng i brystet, altså at armen bare ligger og venter og venter også bare kom den. Og det var et så lett kast og jeg bare tenkte 63 meter, er det så lett det skal være? Og hvorfor gjør jeg ikke dette hver gang?

TRENING
Teknikk er et stikkord i treningen til Norges beste spydkaster. Enten rene tekniske øvelser eller styrke øvelser som vil gjøre henne i stand til yte bedre teknisk og som til syvende og sist gjør at spydet flyr enda lengre. Hun utdyper et eksempel med følgende ord. – Veldig ofte trener jeg med syv steg, altså kryss stegene og da er det fokus på at jeg har 1–2–3–4– 5–6–7, det er rytmen don, don, don og på det femte da skal det grafse skikkelig under for å få kraft i steget samtid som jeg skal ha lang arm. Hun bruker også YouTube flittig for å finne øvelser og trekker fram Jan Železný som en metode for å drille inn stemmet og ha et bra heng hele tida. Ellers bruker hun en øvelse de kaller for Pala Mika, for å trene på kryss stegene. – Her ser vi kun på en ting om gangen og bryr oss ikke om noe annet, det er så mange tekniske detaljer så dette tar tid og derfor er det viktig å ha tålmodighet.

Når det gjelder fysisk trening så forklarer hun at om vinteren gjøres det mye kondisjonstrening, i stor grad for hun skal være i stand til å tåle all treningen. I tillegg er det viktig å ha evnen til å holde konsentrasjonen oppe gjennom konkurranser hvor det ofte er 4 sekunder prestasjon for så å vente i 10 minutter. For dette gjør hun diverse styrkeøvelser, sykler og går lange fjellturer. Men. En problemstilling som en kan bli grå i håra av er: hvordan forbedre det fysiske eller det tekniske uten at det går på bekostning av det andre? For Sigrid Borge er det periodisering som gjelder. – Når jeg begynner med trening igjen om høsten så er det kondisjon og mye sånn der tung og seig trening, og da begynner jeg med medisinball og den bidrar jo til å styrke kastretningen og da har jeg gjerne minst 800 kast i uka og det gjør at jeg blir utholden nok til å drive med så mye teknikk om våren, ikke sant og så blir det mindre kondisjon etter hvert som teknikken øker, det er i grunn veldig sånn et en må trene seg opp til å tåle.

Formtopping synes hun er utfordrende. Det finnes flere muligheter, hard periode før en rolig periode og økning av intensitet og reduksjon av mengde er noen grunnleggende prinsipper, men å få slike standarder til å fungere for enkelt individer er et stykke kunst. – Vi har prøvd litt sånn forskjellig, slik som i fjor trente jeg hardt en periode før vi hadde en veldig lett uke og jeg responderte bra der og da, men jeg kasta drit og følte meg etter hvert i dårlig form og tenkte, ‘dette går ikke, jeg må trene hardt’ og det gjorde jeg resten av sesongen. I denne sammenheng er det verdt å nevne at Borges årsbeste fra 2016 sesongen var 59.33m satt 12. mars. I juni var hennes beste kast 55.65m, i juli 56.36m mens 20. august landet spydet på 56.46m. I 2017 sesongen har hun gjort noen endringer, og hun understreker at treningsgrunnlaget er av stor betydning. Dette gjør at hun tåler å slippe opp mer. – Ja så nå prøver vi dette med å trene hardt i et par uker og så letter vi opp hvor vi gjør mye frekvens og eksplosiv trening den siste uka før EM. Går ikke dette så får vi prøve noe nytt til VM.

Konkurranseplanen er alltid lagt opp med tanke på å ta krav. I år tok hun de nok så tidlig, U23 EM kravet tok hun allerede under European Throwing Cup i Vecindario, Spania den 11. mars, mens kastet som kvalifiserte til VM billett landet i Kristiansand 7. juni. Dette førte til endringer i konkurranseplanen. Opprinnelig hadde hun lagt opp til et stevne hver helg, men 61.72 i Kristiansand endret på dette. – Da var det sånn okei da trapper vi litt ned på stevner, og legger opp til Norwegian Grand Prix og så landskampen slik at det blir mindre reising ettersom jeg hadde tatt kravene og da kan jeg fokusere på EM og VM. En måte hun forbereder seg til disse mesterskapene er ved samkjøringen mellom konkurranse og trening. I dagene etter en konkurranse gjennomfører hun hard trening i 3–4 dager før hun slipper opp. Borge forklarer at hun gjør dette for å komme i gang, men hun kaster ikke så mye og fokuserer isteden på det fysiske.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy