1655 Views

Para-Friidrett

også deltok i Paralympics i Rio, i tillegg til Ida Yessica Nesse (F44) Vegard Dragsund Nilsen (T13), Anna Dalhaug (T42) og Ann Selda Deliler (T42). IPC skrev på sin hjemmeside før stevnet at blant annet mennenes 1500m i klassen T13 ville bli verdt å følge med på.

November 23, 2017
Skrevet av:

admin

IPC Grand Prix sesongen åpnet i Dubai 20.–23. mars. Stevnet inkluderte 50 utøvere som også deltok i Paralympics i Rio, i tillegg til Ida Yessica Nesse (F44) Vegard Dragsund Nilsen (T13), Anna Dalhaug (T42) og Ann Selda Deliler (T42). IPC skrev på sin hjemmeside før stevnet at blant annet mennenes 1500m i klassen T13 ville bli verdt å følge med på. Abdellatif Baka som vant gull på distansen i Rio skulle konkur-rere i samme øvelse i Dubai, stod ikke på resul-tatlisten. Hans bror, Fouad, vant 1500m i T13 på 4:09,37. Bronse vinner fra Paralympics Henry Kirwa fra Kenya deltok og endte på 2. plass med tiden 4:14,15. Kirwa er klassifisert i klassen T12, han vant 5000m i Rio med tiden 14:17,32 og vant 800m i Dubai med tiden 2:04,30.

Ida Yessica Nesse som deltok i Paralympics i Rio hvor 27,08m ble hennes beste resultat, forbe-dret denne lengden under 1. dag av stevnet i Dubai. 27,99m (syv dager senere satte hun pers i øvelsen under 7th Sharjah International Open Athletics Meeting med lengden 29,15m). På stevnets andre dag vant hun spyd med 32,62m. Spyd i F44 er ikke en VM øvelse. På stevnets tredje dag vant hun kulestøt med 8,24m i 3. støt. Persen i kule var ved begynnelsen av sesongen 8,83m, men denne endret seg da Nesse støtte 9,10m i treningsstevne arrangert av Modum FIK 29. april.

Vegard Dragsund Nilsen løp 200m på 23,56 under stevnets første dag. Dessverre var vinden +2,7, men det lover allikevel godt for resten av sesongen da VM kravet er 24,70. Nilsen må mest sannsynlig prestere bedre enn som så for en London billett og hvorfor kan du lese om videre i artikkelen. På stevnets 3 dag løp han 100m til tiden 11,86, og -0,7 i vind. VM kravetpå distansen er 12,00. Etter en samling med landslaget i para-friidrett i Rudhallen 4. februar fortalte han til Friidrett at dette kom til å bli hans beste sesong og etter en slik sesong-åpning ser det positivt for den påstanden.

Anna Dalhaug løp inn til 17,81 på 100m på stevnets tredje dag i +1,0. Dette er andre gan-gen Dalhaug løper rasker enn 18 sekunder og ny pers med 15/100. VM kravet på distansen er 20 blank. Hun begynte med friidrett i 2016, har erfaring fra svømming og endte på 4. plass på 100m under EM i 2016 med tiden 18.82, 1.79 sek bak medalje.

Ann Selda Deliler løp 100m på 19,45 i samme heat som Dalhaug. Det er pers med 69/100. Hun fortalte til Friidrett etter landslagssamlin-gen 4. februar at hun tvilte på mulighetene for å kvalifisere seg til London da kravet var for tøft, men junior VM og junior Paralympics ser hun på som mulig.
Friidrett tok en prat med sjefen for para-friidrett i Norges Friidrettsforbund, Runar Stein-stad, om sesongåpningen og hvordan han ser mot resten av sesongen. På spørsmål om hvor-dan han synes sesongåpningen gikk svarte han veldig bra, før han utdyper.

– Normalt sett i en forberedende fase ser vi ikke de alt for store resultatene og vi bruker det derfor litt som en test, vi dro hjem med 3 perser totalt sett så alt i alt en bra start som gir gode indikasjoner og lover bra for resten av seson-gen.
Denne fortsettelsen inkluderer Grand Prix stevner, tre mesterskap (senior VM, junior VM og ungdoms Paralympics) i tillegg til deltakelse i nasjonale stevner som Tyrvinglekene, Tjalve-lekene og Veidekkelekene. Steinstad kaller det en spennende sesong og Nesses 9.10m i kule som ville plassert henne på 2. plass på verdens-rankingen (21.05.17) om stevnet hadde vært IPC-approbert , 36cm bak 1. plassen sammen med Nilsens 23,56, som om ikke vinden hadde blitt målt til +2.7 ville plassert han på 7. plass på verdensrankingen, viser hvorfor. Steinstad påpeker at begge har et utrolig godt trenings-grunnlag i tillegg har de lagt ned et solid tre-ningsarbeid i vinter.

– Vegard har tidligere slitt med skade, men dette har han fått på plass nå, han blir også fult opp av Olympiatoppen i forhold til bevegelig-het og uttøying, samtidig er opplegget i Tjalve veldig bra og da kommer resultatene. Ida som var med i Rio og fikk smake på nivået har nok blitt motivert av dette, hun har også en solid erfaring som bidrar godt.
På spørsmål om hva som gjorde at utøverne presterte som de gjorde understreker Steinstad treningsarbeidet. Han var litt usikker på formen til sprintjentene Dalhaug og Deliler da deres treningserfaring ikke er like lang som Nesse og Nilsen, men er veldig optimistisk i forhold til resten av sesongen.

– Ann Selda bytta klubb til Porsgrunn og har kommet inn i et sprintmiljø, med en god trener som ser henne og tenker langsiktig, jeg tror det er fornuftig og Anna Dalhaug har ikke fått løpt så mye, men har trent mye styrke som har gitt god effekt og når hun får mer løpetrening på plass blir det spennende.

SESONGENS MÅL
«Det høres ut som vi er opptatt av mesterskap og vi er jo det. Men samtidig må vi passe på å ikke ta ut hele potensiale, ikke overtrene vi må legge fun-damentet.»
Sitatet ovenfor var en konklusjon Steinstad kom med i forhold til hvordan han så på 2017 sesongen. På spørsmål om hvordan balansere

SAMLING: landslaget
i para-friidrett på samling i Ruudhallen 4. februar hvor blant annet 24-timers utøveren stod i fokus. Foto: Aleks Tangen

GULLBRØD: Vegard Dragsund Nilsen (nr. 2 fra høyre) og Ida Yessica Nesse (nr. 3 fra høyre) har akkurat mottat Gullbrød etter å ha satt pers og bestenotering. Fra venstre: Siri Logna (hun var med til Dubai for å forsøke og klassifisere seg i T43, men oppfylte ikke kravene) Ann Selda Deliler, Nesse, Nilsen, og Anna Dalhaug.