Slik gikk det i NM terrengløp i helgen

Oktober 15, 2018
Skrevet av:

Kristin Roset

Sigrid Jervell Våg vant kvinneklassen under NM i terrengløp og løp da inn til sitt femte NM-gull denne sesongen. I herreklassen ble det en litt mer overraskende seier da langrennsløper Didrik Tønseth løp inn til et suverent gull.

Nettsiden til mesterskapet  (med mange bilder fra mesterskapet)

Sigrid Jervell Våg tok kommandoen fra start av i kvinneklassen. Hun satte opp god fart og etter en runde lå seks kvinner i teten. Silje Fjørtoft fra Ull/Kisa tok over drajobben og var i tet etter to runder. Tetgruppen hadde nå blitt skrelt av og fem kvinner hadde kontakt. Da halve løpet var unnagjort bestod medaljegruppen av Fjørtoft, Våg og Maria Sagnes Wågan fra Namdal. Disse tre holdt samlet til snaue fem kilometer. Da rykket Jervell Våg til og fikk en luke til Wågan og Fjørtoft. Jervell Våg løp inn til et overlegent gull med tiden 21.23. BUL-løperen sikret seg sesongens femte NM-gull etter gull både individuelt og i stafett under NM i terrengløp kort løype og 1500 meter og 5000 meter på bane.

Maria Sagnes Wågan løp inn til sølv fem sekunder bak Jervell Våg og tok sin tredje strake NM-medalje i lang løype. Fjørtoft var gledelig tilbake i et norsk mesterskap og løp inn til bronsemedalje, 19 sekunder bak Jervell Våg.

Tønseth slo friidrettsutøverne

På herrenes 10 kilometer skilte tre mann seg ut allerede før fire kilometer var passert. Dette var Senay Fissehatsion fra Tjalve, Marius Vedvik fra Gular og Didrik Tønseth fra Strindheim. Disse holdt følge ut på den åttende runden og da prøvde Tønseth seg med rykk i bakkene. Først måtte EM-deltaker Vedvik slippe, før Fissehatsion måtte gi tapt for Tønseth. Trønderen var tilslutt fullstendig suveren og løp inn til NM-gull i «feil» idrett med tiden 31.28 og var da 26 sekunder foran sølvvinner Fissehatsion, som løp siste fire kilometer med en sko. Vedvik sikret seg nok en NM-medalje da han løp inn til tiden 32.00 og ble bronsevinner.

Didrik Tønseth. Foto: Hegvold/Arrangøren

Tønseth har OL- og VM-gull i stafett i langrenn og viste at kapasiteten er strålende også med løpesko på beina. At trønderen var en god løper viste mange på forhånd da han gjorde det sterkt i juniorklassen i NM i terrengløp tidligere i karrieren, blant annet med fjerdeplass i NM terrengløp kort løype i 2009, men at han skulle være såpass sterk var det nok ikke veldig mange som trodde. Uansett et sterkt løp og det blir spennende å se hva Tønseth får til i skisporet i vinter.

Oppskriftsmessig seier til Stavik

Håkon Stavik fra Ålesund var favoritt i herrenes juniorklasse. Han innfridde med å løpe inn til 19.31 på den seks kilometer lange løypen og kunne da innkassere et NM-gull i terrenget etter sølv i lang løype i fjor og i kort løype i vår. Stavik lå i tetgruppen hele veien og opparbeidet seg en luke på den femte runden som ingen klarte å tette. Sølvmedaljen gikk til Tingvolls Simon Steinshamn ni sekunder bak Stavik, mens Tedros Gebretensai Haile fra Haugesund løp inn til bronse.

Håkon Stavik. Foto: Stine Haugum/Arrangøren

De første klassene ut var kvinner junior og UM-klassene for jenter. Raskest i disse klassene var Vidars Emilie Mo med 14.42 på fire kilometer og hun tok et soleklart gull i J17. De to neste i mål var begge i kvinner junior. Vardens langrennsløper Astrid Stav stakk av med gullet i juniorklassen, 18 sekunder foran Askers Christine Næss. Disse tre skilte seg ganske tidlig ut og det var Stav som dro underveis. Mo hadde en meget fin avslutning og var seks sekunder foran Stav i mål.

Emilie Mo foran Christine Næss og Astrid Stav. Foto: Stine Haugum/Arrangøren

Ellers ble det løpt fort i 15-årsklassen. De tre medaljevinnerne hadde fjerde, femte og sjette beste tid totalt. Best i den yngste klassen var Skjalgs Freya Mjølsnes, ni sekunder foran Fris Ingrid Brattabø og tolv sekunder foran Rindals Mali Eidnes Bakken. I 17-årsklassen ble de to øvrige medaljevinnerne Fris Nora Midttun og Skjalgs Thea Austbø. Frida Haugskott fra Børsa og Aurora Myhre fra Byåsen var de to eneste deltakerne i 16-årsklassen og sikret seg gull og sølv.

I guttenes UM-klasser tok Gneists Milion Angesom Gebremedhin på seg drajobben i starten av løpet. Hans klubbkompis Philip Massacand ledet på neste passeringspunkt og da bestod tetgruppen av elleve løpere. Etter tre runder var tetgruppen nede i fem mann. Aures Kristoffer Sagli var suveren på slutten og løp inn til gull i G16 med tiden 13.14, han slo da sølvvinner Massacand med 16 sekunder. Tredjemann i mål var Ren-Engs Esten Hansen-Møllerud Hauen med 13.35 og han tok da gullet i 15-årsklassen. Bronsevinner i 16-årsklassen ble BUL-Tromsøs Jesper Lundin, mens de øvrige medaljene i G15 gikk til August Lunde fra Byåsen og Trond Olav Halvorsen fra Haugesund.

Gullet i 17-årsklassen løp Skjalgs Stian Birkeland inn til på 13.50, 20 sekunder bak dette ble det sølv til Gebremedhin, mens Trygve Johan Kjellemo Tegnander fra Ranheim sikret seg bronsemedaljen.