2552 Views

Hvordan er det å være college utøver?

Det er hjem til noen av verdens beste friidrettsprestasjoner, men college friidrett er så mye mer enn store prestasjoner – det er en lagidrett med mangfoldige proporsjoner. Friidrett tok kontakt med Amalie Iuel og Kristiane Width for å finne ut hvordan de ter å være friidrettsutøver på college i USA.

November 23, 2017
Skrevet av:

admin

AMALIE IUEL studerer ved University of Southern California i Los Angeles. I en e-post-korrespondanse med Friidrett forteller hun at tiden ved University of Southern California (USC) i Los Angeles har gitt henne utrolig mye disiplin.

– Jeg har også lært utrolig mye om hvor viktig det mentale er innenfor idrett. Og jeg føler meg sterkere psykisk nå, og det tror jeg er utrolig viktig.

Hvilke mål har du for college karrieren din?
– Noen av målene jeg har satt for meg selv har jeg allerede oppnådd. Jeg kom inn uten noe form for støtte og dermed ble det første målet mitt å bli god nok til å fortjene et stipend. Det fikk jeg etter det andre året. Etter det var målet ta OL kravet.

Kristiane Width. FOTO: PRIVAT

I år er drømmen at USC som lag vinner NCAA tittelen i juni. Det kan godt hende de gjør det. Før innendørssesongen startet i USA, publiserte U.S. track & field and cross country coaches association (USTFCCCA) en ranking hvor USC endte på 4. plass. Iuel nevnes som en av de sterkeste bidragsyterne og er rangert som landets 3. beste i 5-kamp. Hennes personlige rekord i øvelsen er 4425 poeng.

KRISTIANE WIDTH opprinnelig fra Oppegård, nå student athlete ved Oregon State University, sier i en Skype samtale med Friidrett, at tiden på college har bidratt til at hun er blitt mer moden. – Jeg tror jeg har oppdaget at man kan ikke være alt for sta, som jeg har hatt en tendens til å være. Det å konkurrere på college er mye vanskeligere enn jeg var vant til ved high school i New York, og det tok litt tid å komme inn i den tankegangen man må ha som college athlete, der alt handler om laget og det er all about the Beavers og man reiser hjemme fra klokken 8 morgenen og kommer hjem et sted mellom klokken 17 og 19. Oregon State University ligger i Corvallis, Oregon som er ca 75km fra, Eugene. Width studerer politisk vitenskap og er klar på at college friidrett tilbyr mer enn å løpe rundt på oval eller og følge med i klasserommet.

Hvorfor bør man velge college friidrett?
– Det er jo en utrolig opplevelse. Og når man kommer tilbake til Norge, setter man mye større pris på det man har. Det er jo veldig annerledes enn å studere på et universitet i Norge. Her drives alt etter en tanke om at man er en stor familie, i tillegg lærer man utrolig mye om kulturen og menneskene i landet. Når dette er sagt er ikke livet som idrettsutøver på college kun positivt. Cornerback på det amerikanske fotball laget til UC Davis Jabari Howard skrev i en blogg publisert på HuffingtonPost. com 4. april 2013, at det å være en student athlete er en fulltids jobb. Videre skriver han at det å balansere idrett med skolegang er ingen enkel oppgave, noe som er forståelig når man trener 3–5 timer daglig i tillegg til lagmøter og skolearbeid. Nå skal det sies at amerikansk fotball er flere størrelser større en friidrett på college, og for å sette det i perspektiv, Pennsylvania State University og Iuels University of Southern California fikk begge 40 millioner dollar for deres deltakelse i Rose Bowl game 2. januar 2017.

NCAA
College idrett i USA administreres av National College Athletic Association (NCAA). Deres vedtekter kan leses i et 414 siders langt dokument som dekker områder som oppførsel, rekruttering og treningstid. Det siste punktet dikterer gjennom

Amalie Iuel løper andre etappe av USCs 4x400m under MPSF Indoor championship. Slutt tiden deres var lik stevnerekorden 3:32.54. FOTO: KIRBY LEE-USA TODAY SPORTS

vedtekt 17.1.7.1 at ingen student athletes kan delta i mer enn 20 timer med tellende atletiske aktiviteter.

«Tellende» i denne sammenheng betyr all aktivitet med en atletisk intensjon. (§17.02.1) I tillegg er utøverne pålagt en fridag i uken i konkurranse sesongen (17.1.7.4). Dette er gjort for å se til at utøvernes akademiske programmer ikke forstyrres. Allikevel kaller Iuel sin timeplan hektisk. Hun våkner klokken 5:15, trener styrke kl 6, har forelesninger fra 8–13, prehab kl 13, trening kl 14:30, rehab kl 17, og mellom kl 19 og 22 spiser hun og gjør lekser. Men det tette programmet ser ut til å ha sin grunn, for til Friidrett beskriver hun seg selv som en utøver som alltid vurderer om noe vil såre eller hjelpe henne innen idretten.

– Jeg legger veldig mye tid inn i idretten fordi jeg føler at alt jeg gjør i hverdagen vil såre eller hjelpe meg, derfor tenker jeg alltid på hva jeg kan gjøre for å bli bedre på banen. Som idrettsutøver er jeg alltid keen på å lære nye ting. Jeg bruker mye tid på å studere film av tidligere løp og andre videoer som kan hjelpe meg å bli bedre.

Width har en lignende timeplan. Hun begynner dagen med forelesninger kl 8, hvis det ikke er morgenøkt med løping, deretter er det forelesning og skolearbeid fram til 14–15 tiden da treningen begynner, noen ganger holder denne på fram til 17 hvis de ikke har en økt om morgenen. I skrivende stundt løper hun på Alter-G på grunn av skade, etter trening drar hun hjem hvor hun spiser og gjør lekser.

Hvorfor valgte du college friidrett?
– Jeg hadde lyst til å kombinere idrett og skole og fant ut at college i USA hadde de beste mulighetene til det.

Hvordan vil du sammenlikne norsk og amerikansk friidrett?
– Idrett i USA er litt mer extreme enn det er i Norge. Jeg tror ikke det er mange som står opp kl 4:15 for å løpe bakkeløp hele høsten. Og jeg tror de fokuserer veldig på at du må være mental sterk – hvis du virkelig vil oppnå noe så må du være villig til å gjøre det helt ekstreme. Coaching stylen er nok også ganske annerledes, i USA har jeg opplevd at det ikke går an å kommunisere like bra med coachen som det gjør i Norge fordi de legger mye vekt på disiplin og at ting skal bli gjort på deres måte. Treningsukene deres varier ut ifra tid på året, konkurranseplan og skadesituasjon, informasjonen som følger er eksempler som begge har gitt.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy