3722 Views

Allsidig 14-åring aktuell for to landslag

Martin Beitnes Kreken fra Vikersund er aktuell for landslag – i både friidrett og dressurridning. Selv om disse idrettene er totalt forskjellige, vil ikke Martin velge bort noe.

Desember 11, 2020
AMBISIØS: Martin er innstilt på å legge ned mye trening – for å nå enda lengre i både tikamp og dressurridning.
Skrevet av:

Tore Shetelig

Tenåringen er blant de aller raskeste i Norge i sin aldersklasse, på både kort og lang hekk. I tillegg er han landets beste 14-åring i både stav og spyd. Han konkurrerer i tikamp.

Niendeklassingen går på Nordre Modum ungdomsskole. Han har allerede planen klar for videre utdanning, slik at han kan fortsette å kombinere satsingen på friidrett og hest.

– Jeg vil søke meg inn på toppidrettslinja på Buskerud videregående skole på Åmot, med hest som spesialfelt. Da kan jeg trene dressurridning på dagtid, og bruke resten av den ledige tiden på å trene friidrett, forteller Martin Beitnes Kreken til Friidrett.

Det er ikke mange som har så allsidige talenter at de er landslagsaktuelle i to så vidt forskjellige idretter.

PÅ HESTERYGGEN: Det er ikke mange utøvere som landslagsaktuelle i både friidrett og dressurridning. Martin er én av dem. Her i aksjon på sin ponni, som heter Privzessin. FOTO: REBECCA BALLESTAD-MENDER, NORGES RYTTERFORBUND
PÅ HESTERYGGEN: Det er ikke mange utøvere som landslagsaktuelle i både friidrett og dressurridning. Martin er én av dem. Her i aksjon på sin ponni, som heter Privzessin. FOTO: REBECCA BALLESTAD-MENDER, NORGES RYTTERFORBUND

Spår lysende framtid

Martin trenes av Snorre Sønju. Han spår en lysende framtid for sin elev.

– Han har enormt mye ressurser. Både fysisk og mentalt. Neste år – eller året etter, vil vi garantert få se Martin i den norske landslagsdrakta – i nordisk mangekamp for juniorer, spår Snorre Sønju.

Han forteller om en svært treningsvillig, disiplinert og målrettet elev.

– Martin er lett å samarbeide med. Og så har han den gode egenskapen at han er takknemlig. Ikke minst for alle turene vi tar helt inn til Bærumshallen om vinteren – for å trene stavsprang innendørs. Da går det med mye tid, men det er bare en glede å trene en så positiv gutt.

Høy og sterk allerede

– Martin er blitt høy og sterk allerede. Og han fortsetter å vokse. Han kommer til å bli skikkelig høy. Mitt tips er at det ikke stopper før han er 1,95 cm. Det er en fordel med lange bein i denne idretten. Særlig i hekkeløp, sier Sondre Sønju.

Han forteller at Martin kaster bra i spyd – i forhold til hva Andreas Thorkildsen, den doble gullvinneren fra OL i Athen (2004) og Beijing (2008), gjorde da han var på samme alder. Martin er «bare» ti meter bak. (Se de personlige rekordene til Martin i faktarammen).

– Drømmen og et mål langt der framme, er å hevde meg i OL og VM. Men først må det legges ned masse trening, sier Martin.

FIRE TIMER OM DAGEN Ofte trener han to timer dressurridning og to timer friidrett pr. dag.

–Det fine er at vi har fått tilpasset skolehverdagen, slik at vi gjør leksene i skoletiden. Da har jeg masse tid til å trene på Furumo etter skoletid, smiler stortalentet fra Modum Friidrettsklubb.

Martin har den egenskapen at han han er flink til å lete etter de små detaljene han kan forbedre.

14-åringen har også noen gode ord om treneren sin:

– Snorre er morsom og positiv. Dessuten er han god til å gi tips.

ALLSIDIG: Martin Beitnes Kreken stortrives med å reise fra den ene arenaen til den andre for å trene. – Det blir mye busskjøring, og ganske hektisk. Mamma hjelper også til med kjøring, forteller 14-åringen
ALLSIDIG: Martin Beitnes Kreken stortrives med å reise fra den ene arenaen til den andre for å trene. – Det blir mye busskjøring, og ganske hektisk. Mamma hjelper også til med kjøring, forteller 14-åringen

Debuterte som fireåring

Martin var bare fire år da han konkurrerte på hesteryggen for første gang. Friidrettsdebuten kom to år senere.

Så du lar deg ikke presse av noen til å gjøre et valg?

– Nei, ikke snakk om. Begge deler er like morsomt. Idrettene jeg driver med utfyller hverandre. Både når det gjelder takt og timing, forklarer Martin.

Når det gjelder tikampen, sier Martin at han er mest glad i de eksplosive øvelsene.

– Langløpingen er ikke noe for meg, sier han om tusenmeteren.

I Lerøy-lekene på Rjukan vant Martin spyd og stav, og tok fire andreplasser i de seks individuelle øvelsene det var anledning til å stille opp i.

Martin satte hele fem personlige rekorder på Rjukan stadion. Størst var forbedringen i kuleringen.

Stor forbedring i kule

Der forbedret stortalentet seg med to meter, og ble annenmann – med et støt 12.19 meter.

– Det var veldig moro – for jeg har flere ganger vært rundt 12 meter på treningen. Men jeg har aldri fått opp sånne støt tidligere, sier Martin.

Begge hekkeøvelsene satt skikkelig. Martin løp på 12,40 på 80 meteren. Den gamle persen var 12.50. Dette ga 2. plass i hans klasse.

På 200 meter hekk ble Martin klokket inn på 29.94. Det ga 2. plass. Han slo den gamle persen sin med seks hundredeler.

Emilio var raskere

Bare Emilio Storm Røgeberg Ortiz fra Ski IL var raskere i hekkeøvelsene. Han vant korthekken på 12,29 og 200 meter hekk på 29.70.

I spyd kastet Martin 41,75 meter. Hans personlige rekord er på så mye som 48,60 – en lengde som gjør ham til Norges beste utøver i denne årsklassen.

I stav forbedret Martin sin personlige rekord fra 3.11 til 3,32cm.

I høyde hoppet Martin 1,56 cm. Dermed innkasserte han enda en 2. plass. Ny pers igjen.

Etter at Lerøy-lekene var over, måtte Martin konstatere at han ble vippet ned av toppen på statistikken som viser hvem som er Norges beste tikjemper i 14-årsklassen.

Kommer sterkt tilbake

– Emilio har tatt over den plassen nå. Han ligger øverst på landsstatistikken til Norges Friidrettsforbund. Jeg er nummer to. Den plassen lever jeg godt med. Jeg kommer sterkt tilbake, lover Martin Beitnes Kreken.

Han trøster seg med at han fortsatt er Norges beste 14-åring i stav og spyd, og holder annenplassen på begge hekkeøvelsene og i kule.

Fakta

Martin Beitnes Kreken:
Født: 23. mai 2006
Klubb: Modum FIK
Bor: På Vikersund i Modum
Høyde: 184 cm.
Vekt: 70 kg.
Favorittrett: De hjemmelagede kjøttkakene til mamma Gry.
Hobby: Litt gaming, en sjelden gang
Best: Er Norges beste 14-åring i stav – med 3,32 cm. og spyd 48.60 meter.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy