2084 Views

Dette sier OL-utøverne før det braker løs!

Juli 21, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

–Første pulje reiste 17.juli og den andre 21.juli ( i dag). Da drar de rett til den sørlige japanske byen Fukuoka. Jeg var der på befaring i 2018. Ja, det var faktisk noe av det første jeg gjorde i stillingen som sportssjef i Friidrettsforbundet. Vi skal dele precamp med blant andre det svenske landslaget. Årsaken til at vi reiser i god tid før øvelsene begynner er selvsagt på grunn av tidssone og klima. Vi kommer til Asia,- med en helt annen døgnrytme og varme enn det vi er vant til. Det er derfor avgjørende at utøverne våre får god tid til å finne seg til rette før de skal utøve noe av deres viktigste idrettsoppgaver, forteller sportssjef Erlend Slokvik.

OL-DEBUTANT: Sondre Guttormsen er OLdebutant. Han gleder seg veldig til eventyret som venter i Japan.
OL-DEBUTANT: Sondre Guttormsen er OLdebutant. Han gleder seg veldig til eventyret som venter i Japan.

–Minne for livet!

Sondre Guttormsen er OL debutant. Og han gleder seg veldig til eventyret som venter i Japan.

Selv om det kommer til å bli et litt annerledes OL (med tanke på koronasituasjonen) så gleder jeg meg veldig til å oppleve OL landsbyen, se på de flotte fasilitetene, snakke med andre utøvere fra andre nasjoner og idretter, og selvfølgelig konkurrere selv. Selv om jeg har konkurrert i andre store internasjonale mesterskap som EM og VM så er det OL som alltid har vært drømmen og målet siden jeg var en liten gutt. Tror det er lite som slår følelsen av å kunne representere Norge i det største idrettsarrangementet som finnes, og jeg er sikker på at et blir et minne for livet.

Fram til OL kommer Sondre til å fortsette å trene som vanlig i tillegg til noen få konkurranser som U23 EM og Bislett Games.

–Jeg kommer til å tilbringe tid både i Sverige (Gøteborg) for å jobbe med noen tekniske detaljer, i tillegg til hjemme i Ski. Jeg har også startet å jobbe med en psykolog fra Olympiatoppen for å trene meditasjon, og for å forbedre fokus og konsentrasjon både på trening og i konkurranser der det virkelig gjelder. Utenfor treningen og konkurransen kommer jeg til å bruke tid på å slappe av, være med familien og iblant treffe kompiser for avkobling.

 

Vant til annerledes klima og tidssone

Han ser ikke på lang reise og et annerledes klima som noen stor utfordring.

–Lang reise til konkurranse har jeg gjort flere ganger tidligere og jeg har lært meg gode strategier for å håndtere «jetlag» som gjør at jeg klarer å komme godt i gang med treningen etter et reisedøgn. Man kan blant annet starte med å endre døgnrytmen før avreise så man er mer på rett tidssone allerede før man har ankommet Japan. Varmt og fuktig klima er også noe jeg er forberedt på med tanke på at jeg har bodd lengre perioder i California i tillegg til at jeg har konkurrert i både Texas (35 grader og fuktig) og Doha, Qatar.

Sondres mål er først og fremst å kvalifisere seg til finalen. Det er 32 deltagere og alle har vist at de kan hoppe det som skal til for å nå en finale.

–Det handler om å klare det der og da. For å komme til finalen må en nok hoppe 5.70. Om jeg klarer dette er alt mulig og hopper man opp mot 5.90 i finalen med få riv (noe jeg vet jeg kan) er ikke medalje utenfor rekkevidde. Samtidig vet jeg at det er høyt nivå i år med mange hoppere som er kapable til å hoppe så høyt så det kan bli veldig spennende og tett, forteller 22 åringen fra Ski.

Eivind Henriksen, slegge, forteller at tiden før avreise skal brukes til mye og god trening. S

–Jeg skal konkurrere 5. juli, og kanskje en liten test i Oslo rett før avreise. Målsetningen for OL er å være i mitt livs beste form, kaste langt og håpe det holder til en veldig god plassering.

 

IKKE DEN STØRSTE FORSKJELLEN: Vi er blitt vant med å leve ganske isolert, så vi er nok ikke av dem som opplever den største forskjellen i det daglige treningsarbeidet, sier Hedda Hynne. FOTO: PRIVAT
Hedda Hynne. Foto: Privat

Noe magisk

Hedda Hynne skal i aksjon på 800 meter allerede på den første friidrettsdagen i OL. Hun ser virkelig fram til å løpe for Norge.

–Det jeg gleder meg aller mest til i OL er å løpe! Det er alltid noe spesielt med å løpe mesterskap. Å løpe for landet sitt, når man er i god form. Det er noe magisk ved hele situasjonen.

For hennes del blir det ingen store sprell i forberedelsene frem mot OL. Hun skal fortsette å trene godt, hvile godt og ha det godt.

– Vi reiser til Japan på precamp for tids-, og varmeakklimatisering. Jeg tror det er viktig å ta tiden til hjelp for å være godt akklimatisert. Det er en stor fordel at vi får reise til Japan for å gjøre de siste forberedelsene frem mot konkurransestart, sier hun og fortsetter.

– Jeg har en drøm om å nå finalen! Jeg vet at 800 meter er en taktisk øvelse, og at man skal ha noen marginer på sin side for å nå helt til topps. Jeg tror finale er mulig, og at sannsynligheten for å nå den blir større dersom jeg jobber med tanker på at jeg kan få det til, forteller 31 åringen.

DOBBEL DISTANSE: Karoline Bjerkeli Grøvdal løper både 5000 og 10 000 meter i OL. FOTO: KRISTIN ROSET
Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Kristin Roset

Varmerom på Olympiatoppen

En annen løper som gleder seg til OL er Karoline Bjerkeli Grøvdal. Hun har tatt store steg det siste året og har virkelig vist hva som bor i løpekroppen.

 –Jeg ser mest frem til å komme i gang med konkurransene, og forhåpentligvis nyte den gode atmosfærene det er i et OL. Tiden framover skal brukes til å forberede meg, bli akklimatiserte og skaffe overskudd. Klimaet tror jeg blir en utfordring for alle. Jeg vil benytte meg av varmerommet på Olympiatoppen før avreise slik at jeg starter akklimatiseringen allerede før jeg drar.

 

 

Håvard Haukanes. Foto: Privat

 

800 kilometer fra OL-byen

En kar som også skal få kjenne på varmen er Håvard Haukanes på 50 kilometer kappgang. Men her har arrangøren flyttet kappgang arenaen til Sapporo, hele 800 kilometer fra OL- byen Tokyo.

–Jeg ser frem til å gå mitt andre OL, og oppleve det igjen. Det blir kult å møte de andre norske i pre-camp, og så blir det stemning å gå 50 kilometer, spesielt siden de etter dette OL ‘et skal gjøre distansen om til 35 kilometer.

Før Håvard som skal konkurrere i OL legger han ned kilometer og timer i høyden i Spania.

–Nå er jeg i høyden i Sierra Nevada på 2300 meter, og kjører nøkkeløkter og mye mengde for å gjøre kroppen klar. Så kommer jeg til å kjøre sleep hige train low i 30-40 grader i Granada byen under fjellet jeg bor på. Målet mitt i OL er å prestere bedre enn jeg gjorde i OL i Rio og helst kjempe om medalje. Jeg skal være den sterkeste versjonen av meg selv. Da er jeg en tøff motstander, forteller Haukanes.

PARA-OL: Salum Ageze Kashafali gleder seg stort til Para-OL. Hans første dag er 27.august.
PARA-OL: Salum Ageze Kashafali gleder seg stort til Para-OL. Hans første dag er 27.august.

Para-OL

Salum Ageze Kashafali, Norna-Salhus, er en av våre fremste utøvere når Paralympics starter 24. august. Europamesteren fra tidlig i juni gleder seg mye til OL i Tokyo.

–Dette er stort. OL er drømmen for enhver utøver. Det å representere Norge i Tokyo står høyt, og jeg gleder meg.

Salum skal i aksjon 27.august, men reiser til pre-camp 18. august for å varme akklimatisere seg. Men han kommer også til å bruke tiden fram mot OL på Olympiatoppen i varmerommet.

–Her får jeg oppfølging og ikke minst får kjenne på dette med optimalisering av vanninntak.

Salum forteller i tillegg at familien hans støtter han 100%.

–Vi har kommet fra ingenting. Det at jeg har funnet gleden med friidrett og presterer. Ja, det viser at alt faktisk er mulig. Jeg er veldig glad for å kjenne familiens støtte. De er nok litt stolte av meg, sier en blid og superrask Salum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy