1245 Views

Filip Ingebrigtsen forbedret norsk rekord, og andre nyheter

Februar 09, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Filip Ingebrigtsen gikk ut i tet, men klarte ikke å holde helt inn på en engelsk mil i Millrose Games i New York. Han satte norsk innendørsrekord med 3.56,99.

Filip Ingebrigtsen gikk hardt ut, men endte som nummer sju i det sterke feltet. Det er trolig et plaster på såret at han da, ifølge Friidrettsforbundet , i hvert fall forbedret den norske innendørsrekorden på engelsk mil.

Ingebrigtsen lå som nummer tre halve løpet før han gikk opp i teten, men klarte ikke å stå imot britiske Chris O’Hare, som kom bakfra og vant på sesongbeste 3.55,61. Deretter fulgte australske Olli Hoare på 3.56,47 og amerikanske Rob Napolitano på 3.56,56.

Ingebrigtsens personlige rekord på distansen utendørs er 3.49,60, fra 21. juli i fjor.

Armand Duplantis i stav under under Bislett Games 2019.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Svensk verdensrekord i stav

Svenske Armand Duplantis satte lørdag kveld ny verdensrekord i stav. Den nye rekorden lyder på 6,17 meter.

Duplantis var nært å klare høyden tirsdag. Dermed var forhåpningene skrudd i taket foran lørdagens innendørsstevne i polske Torun.

På andre forsøk klarte svensken, som er oppvokst i USA, å komme seg over 6,17 meter. Dermed slo han franske Renaud Levillenies gamle rekord på 6,16, som ble satt i 2014.

I stav skiller ikke Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) mellom innendørs og utendørshopp. Dermed er verdensrekorden gyldig.

Duplantis er dermed Sveriges første verdensrekordholder i friidrett siden Patrik Bodén hadde verdensrekorden i spyd i drøye tre måneder i 1990.

 

Svenske Robel Fsiha vant seniorklassen under EM i terrengløp.
Foto: Pedro Rocha / AP Photo / NTB scanpix

To svenske dopingsaker på samme uke: – En stor sorg

Den svenske langdistanseløperen Robel Fsiha (23), som tok EM-gull i terrengløp i desember, er midlertidig utestengt etter å ha levert en positiv dopingprøve.

Det opplyste Sveriges friidrettsforbund fredag. Dopingsaken mot Fsiha er den andre i løpet av få dager. Mandag ble det kjent at den OL-klare bryteren Jenny Fransson har avlagt en dopingprøve med spor av et anabolt steroid.

– I svensk friidrett kjenner vi i dag på et stort alvor og en stor sorg. Men vi er også fast bestemt på å fortsette kampen for en ren idrett. Den kamper pågår dag og natt, og det finnes ingen annen vei enn å fortsette å kjempe mot doping, sa lederen i Svensk Friidrott, Johan Storåkers, på en pressekonferanse fredag.

Fsiha er midlertidig utestengt mens saken etterforskes videre. Han får verken konkurrere eller delta i organisert trening. Langdistanseløperen har frist til 14. februar med å svare på om han vil ha B-prøven analysert.

– Han stiller seg akkurat nå uforstående til det som har skjedd. Han er i Etiopia. Han er preget og fortvilet, sa David Fridell fra Fsihas klubb Spårvägen.

Testet 13 dager før EM-triumfen

Fsiha, som opprinnelig kommer fra Eritrea, ble kort tid før jul Sveriges første europamester i terrengløp på herresiden. Da løp han i konkurranse med blant andre Filip Ingebrigtsen og Didrik Tønseth. Den positive prøven ble avlagt 25. november, altså 13 dager før han tok EM-gull.

– Robel representerte Sverige for første gang i EM i 2018. Han har vært med landslaget ved fem anledninger, forklarer generalsekretær Stefan Olsson i Svensk Friidrott.

Han opplyste at Fsiha er blitt dopingtestet ti ganger siden august 2017. Den siste testen ble foretatt 14. januar i år.

Svensk Friidrott vil foreløpig ikke si noe om hvilket stoff Fsiha har testet positivt for. Forbundet ble orientert om saken torsdag ettermiddag.

– Ingen epidemi

Både i Fsihas og Franssons tilfelle er bare utøverens A-prøve som er analysert. Fransson var tidlig ute og erklærte sin uskyld. Hun sier hun mistenker at hun er blitt utsatt for sabotasje.

Lederen av dopingkommisjonen i Det svenske idrettsforbundet (RF), Åke Andrén-Sandberg, avviser at de to ferske tilfellene antyder en voksende trend med positive dopingprøver.

– Jeg opplever ikke at det er noen epidemi. Det er to enkelttilfeller, sier han.

Robel Fsiha kom til Sverige som flyktning fra Eritrea i 2013. Han fikk svensk statsborgerskap i 2018.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy