999 Views

Friidrettsnytt

April 26, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Coes melding til dopingjukserne: – Dere blir tatt

Sebastian Coe, presidenten i det internasjonale friidrettsforbundet (WA), advarer utøvere mot å tro at det ikke blir tatt dopingprøver under koronakrisen.

Briten sier at idrettsutøvere ikke skal kunne regne med å slippe unna med doping selv om det blir tatt få dopingtester under koronakrisen. Coe retter en pekefinger mot utøvere som føler seg fristet til å jukse.

– Jeg vil sende en veldig tydelig beskjed til utøverne. Dere skal ikke tro at dette er en periode uten tester. Det er det ikke. Hvis du velger å ignorere reglene og integriteten i idretten, vil du bli oppdaget, sier Coe i et intervju med den tyske nyhetskanalen Deutsche Welle.

Arbeidet i mange nasjonale antidopingbyråer har stort sett stått stille i over én måned.


Sebastian Coe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ulik praksis

I Danmark opplyste antidopingsjef Michael Ask i mars at den danske testingen står stille fordi koronakrisens sikkerhetsprosedyrer og reisebegrensninger vanskeliggjør arbeidet. i Norge har man blant tatt i bruk en bobil i arbeidet med å få testet folk.

Det er stort sett samme situasjon over det meste av verden, men det betyr ikke at det er fritt fram til å fylle seg med ulovlige prestasjonsfremmende midler, fastslår friidrettspresidenten.

– Det er klart at på grunn av nedstengning av samfunn, portforbud og internasjonale reiserestriksjoner er det vanskelig å gjennomføre tester. Men ingen skal gå rundt og tro at de ikke blir testet. Det vil de bli, sier Coe.

Regler

Utsettelsen av sommerleken i Tokyo medfører også at utøvere som egentlig var utestengt fra OL kan ha sonet ferdig sin karantene og likevel får mulighet til å delta.

Utestengelsesdommene har for øyeblikket svært liten effekt fordi alle idrettsarrangement er avlyst.

Coe innrømmer at det rent juridisk kan bli vanskelig å utvide allerede ilagte karantene slik at dopingdømte utøvere kan holdes ute fra for eksempel OL.

– Hva som rettferdig og hva som er akseptabelt kan være forskjellig. Jeg ser helst en situasjon hvor disse utøverne ikke får delta, men juridisk er det ekstremt vanskelig å nekte dem plass, sier Coe.

 

Friidretts-EM i Paris er avlyst

Sommerens EM i friidrett i Paris er avlyst som følge av viruspandemien. Avgjørelsen ble fattet av arrangøren i samråd med Frankrikes friidrettsforbund.

Det bekrefter Det europeiske friidrettsforbundet.

Mesterskapet skulle etter planen vært arrangert på Stade Charlety i Paris fra 25. til 30. august.

Karsten Warholm skulle forsvart sitt gull på 400 meter hekk fra Berlin-EM for to år siden, mens Jakob Ingebrigtsen er regjerende mester både på 1500 og 5000 meter.

Det har ligget i kortene en stund at mesterskapet ikke ville kunne avvikles som planlagt, men det var ventet at det ville bli utsatt til neste år. Arrangøren kom til at det var knyttet for stor usikkerhet til idrettskalenderen og fransk økonomi til at man ville gå inn for den løsningen.

Tidligere torsdag kom beskjeden om at Diamond League-stevnet på Stade Charlety 13. juni er utsatt på ubestemt tid.

Beklager

– Det er med beklagelse vi må melde at EM i Paris er avlyst. Vi håpet at vi i disse vanskelige tider ville kunne gi europeiske utøvere et stort mål å sikte mot i slutten av sommeren, sier fungerende president Dobromir Karamarinov i det europeiske forbundet i en uttalelse.

– Dessverre ble vi i dag informert av den lokale arrangøren og Frankrikes friidrettsforbund om at de etter samtaler med franske myndigheter ikke lenger kan fortsette forberedelsene til EM i august og har besluttet å avlyse mesterskapet.

Avgjørelsen om avlysning ble fattet på et styremøte i organisasjonskomiteen, der Frankrikes friidrettsforbund (FFA) også var representert.

FFAs medisinske kommisjon har utarbeidet en rapport om den potensielle smittefaren for tilskuere, deltakere, ledere og funksjonærer. Kommisjonen la fram sin rapport denne uken.

– Rapporten ga ikke lenger håp om gjennomføring av EM i august, og vi måtte ta ansvar. Det er bedre med beskjed nå enn å måtte avlyse to uker før stevnet, sa Frankrikes friidrettspresident André Giraud.

Helsen viktigst

Det har den siste tiden vært møter mellom arrangøren, FFA, det europeiske forbundet og relevante franske myndigheter der man har diskutert alternativer for gjennomføring av EM.

– Vi utforsket hver mulighet, men til slutt kom vi ikke utenom avlysning. Det europeiske forbundet godtar vår avgjørelse. De vet at vi har gjort vårt beste, sier organisasjonskomiteens leder Jean Gracia til L’Equipe.

– Selv om vi beklager at EM måtte avlyses, er det verd å gjenta at helsen og sikkerheten til utøvere og alle andre involverte må settes foran alle andre hensyn. Vi vil alltid gjøre det som er best for medlemmer av friidrettsfamilien og befolkningen generelt, sier Karamarinov.

Han er egentlig visepresident i forbundet, men fungerer som president fordi norske Svein Arne Hansen er sykmeldt etter at han nylig ble rammet av slag.

(©NTB)


Karoline Bjerkeli Grøvdal skal forsøke seg på den legendariske norgesrekorden til Grete Waitz på 3000 meter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix


Bislett Games blir arrangert uten publikum – norske stjerner deltar gratis

Bislett Games kan ikke arrangeres som planlagt som følge av viruspandemien, men skal holdes som publikumsfritt stevne under navnet «Impossible Games».

Det opplyste stevnesjef Steinar Hoen da han torsdag møtte pressen sammen med representanter for Oslo kommune og smittevernoverlegen i hovedstaden.

Det timelange stevnet skal sendes direkte av NRK, og det vil bli tatt hensyn til de gjeldende smittevernreglene. Dermed skal alle utøvere holde minst to meters avstand til hverandre til enhver tid.

Det betyr blant annet at løpsøvelser vil foregå med minst to tomme baner mellom hver løper.

– Dette er Impossible Games. Dette var umulig, men vi gjorde det likevel, sa stevnedirektør Hoen torsdag.

– Siden arrangementet må gå for tomme tribuner, vil publikum følge med hjemme i stuene i de tusen hjem. NRK vil vise lekene direkte, og vi håper å skape stemning hjemme hos folk, fortsatte han.

– Dette er veldig positive nyheter for både utøvere og friidrettsfans, og alt tyder på at det blir en ny flott friidrettskveld fra Bislett stadion. Vi gratulerer Bislett Games med å ha funnet på dette konseptet som kan avvikles i tråd med de norske smittevernreglene, sier president Sebastian Coe i Det internasjonale friidrettsforbundet i en uttalelse.

Sosial distansering

Konkurransene blir samtidig helt annerledes enn det folk er vant til. For hver enkelt øvelse er det nedfelt et eget sett med smittevernregler som skal følges.

Blant annet møtes Isabelle Pedersen og Amalie Iuel til hekkeduell. De to landslagsprofilene skal løpe med to baner mellom seg for å holde seg innenfor reglene for sosial distansering.

I stavkonkurransen skal det benyttes presenninger som tas av og på etter hver hopper, slik at det ikke er kontakt mellom de enkelte utøverne. Den franske stjernen Renaud Lavillenie er også på deltakerlisten, men kommer ikke til Oslo.

– Han hopper i sin egen hage og skal være med via nett, opplyste Steinar Hoen.

Til Bislett kommer derimot den svenske diskoskjempen Daniel Ståhl. Han skal prøve seg mot Norges egen Ola Stunes Isene.

– Diskosen blir desinfisert og så overlevert til utøverne. Etter at den har landet tar dommeren på seg nye engangshansker, leverer den fra seg og bytter deretter engangshansker igjen, sa stevnedirektøren.

Verdensrekordforsøk

Karoline Bjerkeli Grøvdal skal på sin side forsøke seg på den legendariske norgesrekorden til Grete Waitz på 3000 meter. Hun løper alene, men får hjelp av moderne sekunderingsteknologi i kampen om å slette den over 40 år gamle rekorden.

Karsten Warholm skal på sin side forsøke seg på verdensrekorden på 300 meter hekk. Også Ingebrigtsen-brødrene kommer til start, men det er uklart på hvilke distanser.

– Da du ringte og hadde den ideen her, så var det opplagt for meg at jeg gjerne vil løpe, og at jeg gjerne vil hjelpe Bislett Games hvis jeg kan det, sa Warholm henvendt til stevnesjef Hoen.

– Hvis det kan gjennomføres på denne måten, er det en «nobrainer» for meg, fortsatte friidrettsstjernen, som er lovet en økonomisk bonus dersom han senker verdensrekorden.

– Hvis jeg tar den, så skal jeg donere alt til en koronavennlig organisasjon, sa Warholm.

Årets utgave av det tradisjonsrike friidrettsstevnet i Oslo avvikles på planlagt dato 11. juni, men altså uten publikum og med en rekke restriksjoner. Det blir ikke aktuelt å arrangere noe ordinært Bislett Games i tillegg senere i år.

 

Svensk OL-håp har søkt jobb som trafikkvakt

Stavhopperen Angelica Bengtsson mistet viktige inntekter da koronaviruset stanset idretten. Nå søker hun sommerjobber i helt andre bransjer.

– Jeg har blant annet søkt jobb som trafikkvakt, forteller Bengtsson til Expressen.

26-åringen tok pause fra studiene for å satse for fullt mot sommer-OL i Tokyo, men det mesterskapet ble utsatt i et år. Bengtsson søker arbeid både for å skaffe seg inntekt og for å ha noe å gjøre under koronakrisen.

– Jeg har fått en del andre oppdrag som kompenserer for bortfallet. Jeg klarer meg enn så lenge. Men jeg søker sommerjobb for å ha noe å gjøre i sommer, sier hun.

Bengtsson er blant fem svenske friidrettsutøvere som var kvalifisert for OL før viruset satte alt på vent. Hun ble nummer seks i VM i fjor og har et realistisk medaljemål i Tokyo. Motivasjonen sliter hun samtidig med.

– Når det store målet mitt forsvant, var det som om bakken forsvant under føttene mine. Det var kjempevanskelig å motivere seg. Nå er det dessuten ganske fæle treninger. Jeg er nær å spy på treningene, og det er ikke gøy når man ikke har et mål eller mulighet til å trene (som normalt). Det er veldig rart, sier hun om situasjonen.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy