1652 Views

Gjert Ingebrigtsen sliter med å pleie forholdet til løpesønnene: – Det får vi gjøre en annen gang

Oktober 30, 2018
Skrevet av:

Kristin Roset

Friidrettspappa Gjert Ingebrigtsen trøbler med overgangen mellom å være forelder og trener. Han har en iboende frykt for at han kan støte bort barna sine.

I boken «Kunsten å oppdra en verdensmester» er Ingebrigtsen åpen om utfordringene han har hatt og fortsatt har ved å trene sønnene Henrik (27), Filip (25) og Jakob (18) i den ypperste verdenstoppen.

Han skriver blant annet at trenerrollen preger ham i stadig større grad. Det gjør at han får færre øyeblikk i løpet av en dag til å dyrke farsrollen.

«Risikoen er at jeg støter folk bort fra meg. Jeg blir sint og så firkantet at folk velger meg vekk», står det i Ingebrigtsens ferske bok, som ble presentert på Det Norske Teatret i Oslo mandag.

– Hvis du står lenge nok i trener/utøver-rollen, er det gjerne det som henger ved deg – også i familien. Det ønsker vi jo ikke. Vi ønsker å ha en far/sønn-relasjon, men vi er av den oppfatning at vi får god tid til å pleie det forholdet en annen gang. Det er ikke veldig mye tid til det i dag, innrømmer Ingebrigtsen overfor NTB.

– Jeg tror heller ikke guttene ser hvordan dette kommer til å ende. Om vi kommer til å ende opp som gode venner eller som uvenner. Det er akkurat det jeg reflekterer over i boken. Jeg mener uansett hvor det bærer hen, må vi ivareta relasjonen som far og sønn, sier han videre.

Oslo 20181029.
«Kunsten å oppdra en verdensmester» er en bok om Gjert Ingebrigtsen og team Ingebrigtsen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 

Sår

I boken kommer Gjert Ingebrigtsen spesielt innom frykten for at forholdet til Henrik som far og sønn aldri igjen blir så nært og fortrolig som han ønsker. Han er redd for at han har skapt «så store sår at det ikke er sikkert at de noen gang kan heles».

Til NTB forklarer Ingebrigtsen at bekymringen ikke bare gjelder Henrik.

– Det er for så vidt likt med alle, men det er Henrik som har kommet lengst. Både i alder og i det familiære med sin egen familie. Det er der vi i større grad ser konturene av hvor dette bærer hen. Jakob er så vidt blitt 18, så han har på en måte ikke levd lenge nok til å røyne det forholdet.

– Er det noe du angrer på?

– Nei, men det er ting jeg skulle sett var ugjort når det gjelder å pushe Henrik gjennom 2016-sesongen. Han ville absolutt ikke kaste inn håndkleet, for det var et år med EM og OL. Jeg sa vi skulle kaste inn håndkleet på våren lenge før vi endte opp med å måtte pushe ham gjennom så tøffe treningsøkter at han så vidt kunne komme seg opp av sengen om morgenen. Sånn skal man ikke holde på. Det er ikke bra, sier Ingebrigtsen om Henriks skader.

– Men i enkelte sammenhenger må du som trener strekke deg mye lenger enn du ville gjort som forelder. Det er det som er det vanskelige dilemmaet her.

Gleder seg

Under boklanseringen sa pappa Ingebrigtsen at han gleder seg til dagen han er ferdig med å være trener for barna sine. Han ser fram til bare å være forelder, men det kan fortsatt være lenge til det skjer.

– Til sjuende og sist er det jo far man er. Det er forholdet mellom far og sønn som skal vare livet ut, og det er det viktigste forholdet å ivareta.

Han understreker at det er barna selv som har valgt å ha ham som trener.

– De ønsker at jeg skal ha den rollen, og de er blitt nokså sikre og trygge på at det klarer vi å få til gjennom de resultatene vi allerede har oppnådd.

Det er ingen tvil om at Team Ingebrigtsen er populær. Over 200 skuelystne møtte opp for å høre friidrettspappaen snakke boken som er skrevet i samarbeid med Frode Saugestad. I tillegg var mange medier til stede.

I sommer vant Jakob overraskende gull på både 1500 og 5000 meter under EM i Berlin. Dermed ble han den tredje av Ingebrigtsen-brødrene til å bli europamester. Henrik tok gull i 2012, mens Filip greide det i 2016.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy