2079 Views

Helt konge i Europa

Det har vært en begivenhetsrik sommer for de norske friidrettsutøverne. Det har vært både EM og OL for de eldste, og flere mesterskap på aldersbestemte nivåer. I Øst-Europa har det vært flere mesterskap i sommer, og i starten av sommeren ble det norsk jubel i Bulgaria. VM for døve endte med gull til Trude Raad i slegge. Hun endte med 62,62 som tellende, noe som var 99 centimeter bedre enn sølvvinneren.

November 28, 2016
Skrevet av:

admin

TEKST: JØRUND WESSEL CARLSEN

Det har vært en begivenhetsrik sommer for de norske friidrettsutøverne. Det har vært både EM og OL for de eldste, og flere mesterskap på aldersbestemte nivåer.

I Øst-Europa har det vært flere mesterskap i sommer, og i starten av sommeren ble det norsk jubel i Bulgaria. VM for døve endte med gull til Trude Raad i slegge. Hun endte med 62,62 som tellende, noe som var 99 centimeter bedre enn sølvvinneren.
Norsk friidrett fikk en pangstart på sommeren med EM i Amsterdam i starten av juli, et mester-skap som kommer til å bli husket i lang tid. Karoline Bjerkeli Grøvdal satte standarden fra første dag da hun kapret bronsen på 10.000 meter med 31.23.45. Det var ni sekunder opp til gullet, mens sølvvinner Dulce Felix kom i mål fire sekunder før Grøvdal.

– Fantastisk deilig å ta medalje. Den smakte nesten like godt som gull, var dommen fra Grøv-dal etter målgang.
Dernest måtte vi vente helt til mesterskapets siste dag før medaljefangsten fortsatte, og 9. juli blir nok markert med kake i Rogaland et par år framover.

– HELT SYKT
Filip Ingebrigtsen ga norsk friidrett gåsehud da han sikret gull på 1500 meter med en fantastisk spurt. Henrik Ingebrigtsen kompletterte dagen med bronse.
Lillebror Ingebrigtsen skjønte åpenbart lite av det som hadde skjedd, og gikk rundt på tartan-dekket med hendene på hodet.

– Dette er helt sykt. Den følelsen jeg opplevde på oppløpet da ingen matchet meg var helt utrolig, sa han etter målgang.
Det er dog mer å bite seg merke i fra EM. Ama-lie Iuel og Vladimir Vukicevic satte begge norsk rekord på hekken. Iuels 55,79 knuste Hilde Fredriksens rekord fra 1983 på 56,33 – og frem-kalte nesten tårer fra den norske hekkeløperen.
På korthekken suste Vladimir Vukicevic inn til 13,45 – og skrev seg dermed inn i historiebø-kene som norsk rekordholder. Også Karsten Warholm sikret norsk rekord, men den forbedret han allerede i august.

WANGBERG I STORFORM
Like etter EM i Amsterdam var det ungdoms-EM i Georgia. U18-EM i den georgiske hovedstaden Tiblisi startet med en dag uten medaljer, men så startet sankingen på dag nummer to. Varteig-løperen Stine Wangberg senket persen med over ti sekunder på 3000 meter og sikret sølv på tiden 9.26.55. et var Norges eneste sølv i mesterskapet, og den norske troppen sikret totalt fire medaljer.
Det var BULs Arianne Duarte Morais som tok det eneste norske gullet i Georgia. Det kom på siste dagen, da Morais’ spyd landet på 60,89 På siste dagen var det også norsk jubel etter stav-konkurransen da Sondre Guttormsen gikk over 5,05. Ny personlig rekord med tre centimeter sikret norsk stav-bronse. Tredjeplass tok også Josefine Tomine Eriksen. Larvik Turns sprinter løp 400 meter på 55,25, noe som sikret Norges andre bronse.

LLANO-GULL IGJEN
Junior-VM er bestandig artig å følge, og Norge reiste med flere spennende navn til den polske byen Bydgoszcz. Det var imidlertid kun Beatrice Nedberge Llano som klarte å sikre seg medalje i Polen, men hun tok til gjengjeld en av gjeveste sort.
Med 64,33 i siste omgang ble det gull i slegge til Llano.

GULLGROSSISTEN: Beatrice Nedberge Llano har hatt en innbringende sommer med slegga. FOTO: IAAF

– Nå er jeg bare så utrolig lettet og glad, for-talte hun til friidrett.no etter at gullet var sikret.Norske gull ble det mange av på NM i slutten av juli. Etter tre dager på Askøy endte kongepo-kalen for andre året hos Karsten Warholm. Litt mer overraskende var det at Line Kloster fra SK Vidar tok kongepokalen på damesiden.

– Hadde noen sagt til meg for tre-fire ukers siden at jeg skulle få kongepokalen, så hadde jeg ledd, sa Kloster etter å ha fått utdelt poka-len.
Hun tok gull på 400 meter, sølv på 100 hekk og tok gullet på 1000 meter stafett på mester-skapets siste dag.

SUPER-INGEBRIGTSEN
Etter at seniorene hadde gjort opp om norges-mester-titlene var det juniorenes tur på Brandbu. Der fikk vi nok en gang bekreftet at Jakob Ingebrigtsen er en av tidenes talenter i norsk friidrett. 15-åringen vant 1500-meteren på 3.46,49, tok 5000-meteren på 14.38,67 (ny mesterskapsrekord), og ble kun slått av Markus Einan på 800-meteren.
Friidrettens venner kåret 1500-meteren til beste prestasjon på herresiden, mens det var Lene Retzius som fikk damenes pris. Hun gikk over 4,32 i stav, og sikret med det NM-gullet.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy