1390 Views

Jada!!!!!!!!!!

Mars 03, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Warholm lekte seg til EM-gull: – Wow, det gikk fort

Karsten Warholm innfridde favorittstempelet til gagns og vant EM-gullet på 400 meter innendørs i Glasgow. Med tiden 45,05 tangerte han europarekorden.

Ingen var i nærheten av å kunne tukte sunnmøringen i den skotske storbyen. Óscar Husillos fra Spania var nærmest med tiden 45,66. Warholm kunne knapt tro det var sant da han så hvor raskt han hadde løpt.

– Jeg må ærlig innrømme at dette gikk fort, og da smaker det så godt! Jeg hadde en følelse av det gikk fort, men det har jeg også hatt før når det ikke har gjort det. Da jeg så den tiden … Wow, da skjønte jeg at det var et bra løp. Det kjentes også bra ut, sa Warholm til NRK.

Med fantomløpet tangerte han den europeiske rekorden til Thomas Schönlebe, som satte samme innendørstid for daværende Øst-Tyskland i 1988. I EM-sammenheng er 45,05 også ny mesterskapsrekord.

Warholm hadde 45,56 som bestenotering før lørdagens 400 meter.

Vinnerlag

Triumfen kom en halvtime etter at Jakob Ingebrigtsen vant 3000-meteren og sikret Norges første gull i innendørs-EM noensinne.

– Det er gøy å være en del av et vinnerlag som det norske landslaget begynner å bli. Da jeg så Jakob leverte, kjente jeg at jeg også hadde lyst til det. Det er gøy å kunne strekke etter hverandre, sa Warholm.

23-åringen er både regjerende verdens- og europamester på 400 meter hekk, men i innendørssammenheng kom han til Glasgow som mesterskapsdebutant. Likevel var han storfavoritt til å vinne EM-gullet på 400 meter flatt. Han var inntil lørdag den eneste europeeren som hadde løpt under 46 sekunder på distansen i år.

– Det er litt kult at jeg kan gjøre dette uten hekk også. Jeg mestrer flere ting, og det er veldig gøy, sa Warholm og forklarte praktløpet sitt slikt:

– Jeg fikk gå de første 200 meterne rolig. Dermed kunne jeg jobbe slik jeg ville og fikk en fin plassering inn i kurven. Så var det bare å jobbe på. Jeg visste ha jeg måtte gjøre, og timingen satt perfekt. Det er jeg stolt over å ha fått til.

Ser voldsfilmer

Warholm var også nøye med å trekke fram Leif Olav Alnes i seiersintervjuet. De har sammen jobbet mot verdenstoppen.

– Jeg må gi litt kreditt til treneren min, Leif. Han er så fantastisk. Det proffe opplegget som han kjører … Jeg kan ikke gjøre annet enn å ære ham her. Det høres nesten ut som selvskryt, men det er ingen andre som gir oss kreditt for det, så jeg må gjøre det selv. Det er fantastisk gøy å se at det betaler seg, sa han og kom med følgende oppskrift på hvordan han forbereder seg de siste 24 timene før viktige løp:

– Leif introduserer meg for veldig mange voldsfilmer. Ikke at vi er pro vold, men det fyrer litt adrenalin. Så sover vi også mye.

Allerede i sesongåpningen slo Warholm til med 45,56. Det gjorde han i hjemlige trakter i Ulsteinvik i slutten av januar. Lørdag knuste han den bestenoteringen.

Finaleplassen innkasserte Warholm enkelt da han løp 45,95 i sitt semifinaleheat fredag kveld. Han var så suveren at han nærmest jogget seg over målstreken.

 

* Alder: 23 år (født 28. februar 1996 i Ulsteinvik)

* Favorittøvelse: 400 m hekk

* Høyde: 1,87 m

* Vekt: 80 kg

* Trener: Leif Olav Alnes

* Utvalgte personlige rekorder (utendørs): 400 m hekk: 47,64 (norsk rekord) og 400 m flatt: 44,87 (norsk rekord).

* Innendørs: 400 m: 45,05.

* Utvalgte internasjonale meritter: Gull innendørs-EM 2019 (400 m), EM-gull 2018 (400 m hekk), VM-gull 2017 (400 m hekk), gull U23-EM 2017 (400 m hekk) og sølv U23-EM 2017 (400 m flatt). To seirer i Diamond League 2017 (Oslo og Stockholm).

* Aktuell: Ble europamester på 400 meter innendørs i Glasgow lørdag.

 

 

Jakob Ingebrigtsen tok historisk EM-gull på 3000 meter

Jakob Ingebrigtsen (18) satte europaeliten på plass og tok Norges første gull i innendørs-EM noensinne lørdag kveld. Han vant 3000-meteren med tiden 7.56,15.

Ingebrigtsen var blant de store favorittene, og han innfridde forventningene til de grader i Glasgow. I finalen la han seg raskt i front og holdt tempoet relativt rolig. Storebror Henrik satte opp tempoet like før siste runde, og Jakob kastet seg på og løp forbi.

På oppløpet sprintet han fra de andre og løp overlegent først i mål på tiden 7.56,15.

Det var første gang en nordmann har tatt gull i innendørs-EM uansett øvelse. Han er også tidenes yngste vinner av et EM-gull innendørs.

Medaljesuksess

Henrik tok bronsen etter å ha endt så vidt bak britiske Chris O’Hare på vei over målstreken.

– Vi snakket om det før start at «det her har vi». Så får vi første og tredje, sa en fornøyd Jakob Ingebrigtsen til NRK etter triumfen.

– Jeg synes at Jakob nølte litt. Jeg tenkte «faen, jeg vil ha den gullmedaljen», så jeg gikk for det så mye jeg klarte, men det var litt tidlig og litt hardt, skjøt Henrik inn.

I mål tikket storebroren inn til 7.57,19, samme tid som O’Hare. Det måtte millisekunder til for å skille de to i kampen om sølvet. Opp til favoritten Jakob var det altså over ett sekund. Han taklet presset og tok en seier mange forventet på forhånd.

Filip sto over

– Det er ekstremt stort, men igjen så fokuserer jeg egentlig mest på det jeg skal gjøre selv. Det er utrolig kult at så mange folk bryr seg om det jeg og teamet vårt driver med. Det er ekstra stort når vi får det til, sa Jakob.

Filip Ingebrigtsen sto over 3000 meteren.

Jakob har ikke løpt denne øvelsen innendørs i vinter, men har vist stor form på 1500 meter. Nylig slo han verdensrekordholder Samuel Tefera på 1500 meter i et annet innendørsstevne.

I fjor overrasket Sandnes-gutten ved å ta seniorgull i EM på både 1500 og 5000 meter i Berlin.

Søndag kan han ta nok et EM-gull innendørs. Da skal han løpe finale på 1500 meter.

(©NTB)

Okparaebo 0,01 sekund fra EM-finale

Ezinne Okparaebo så finalebilletten på 60 meter ryke med fattige ett hundredel i innendørs-EM i Glasgow lørdag kveld.

30-åringen løp inn til tredjeplass i sitt semifinaleheat. Dermed var hun avhengig av å gå videre på tid, men 7,32 var akkurat ikke godt nok.

– Nå er jeg litt irritert. Jeg fikk ikke den starten jeg hadde håpet på, sa Okparaebo til NRK.

Hun reagerte slik da hun fikk vite at det kun sto om så lite som 0,01 sekund.

– Den er kjip, men det forteller meg at jeg jobber mot noe. Nå skal jeg jobbe mot utendørssesongen.

Tidligere på dagen tangerte hun sin sesongbeste tid med 7,27. Bare sju løpere var bedre i kvalifiseringen. Dermed hadde Okparaebo ingen problemer med å ta seg til semifinalen. Polske Ewa Swoboda var raskest med 7,14.

– Jeg koste meg der ute. Det var gøy å løpe, og det er artig å få være med på dette her. Jeg hadde senkede skuldre og tar ett løp av gangen fremover. Tiden har ikke så mye å si, det handler om å komme seg videre, sa hun til friidrett.no etter løpet.

Okparaebo er en veteran i innendørs-EM. Helgens mesterskap er hennes sjette i karrieren. Hun tok sølv i 2009 og bronse i 2011.

Det var ikke bare Okparaebo som ikke hadde marginene på sin side lørdag. Helene Rønningen var kun ett hundredel fra å gå videre på kvalifiseringen, men tiden 7,41 holdt bare til 25.-plass.

I herreklassen forsvant Amund Høie Sjursen ut tidlig. Han ble nummer 25 etter å ha løpt på 6,79. Også han var et 1/100 sekund fra avansement.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy