1047 Views

Jakob ble Årets navn og fikk Utøvernes pris

November 04, 2018
Skrevet av:

Kristin Roset

Årets Friidrettsgalla på Gardermoen er over for denne gang. Gjennom kvelden har Friidrettens Venner delt ut til sammen syv priser, og her kan du se hvem som stakk av med de gjeve prisene. I tillegg ble det overrakt en svært prestisjefull pris. Se hvem som fikk den.

Friidrettens Utøverpris 2018: Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL

Her er det utøverne selv som har stemt frem vinneren basert på fem nominerte finalekandidater av alle de foreslåtte kandidatene. Både alle forslagene og stemmene Friidrettens Venner fikk inn viser at dette er en pris som har engasjert friidrettsmiljøet.

De nominerte var:
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Karsten Warholm, Dimna IL
Henrik Ingebrigtsen, Sandnes IL
Sigrid Borge, Osterøy IL
Sigrid Jervell Våg, IL i BU

Dette er tredje gang denne prisen utdeles og den går til Jakob Ingebrigtsen som på en utmerket måte utøver sin idrett i tråd med NFIFs verdigrunnlag. Han framstår som positiv og omtenksom, har en profesjonell tilnærming til sin idrett og er et godt forbilde for friidretten i Norge.

Utøverprisen består av et diplom og et stipend på en verdi av 10.000 kroner.
Vedkomne prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, og kan samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner.

Årets navn i norsk friidrett 2018: Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL

Begrunnelse:
Det er norsk friidretts nye store stjerne som blir tildelt prisen Årets navn i norsk friidrett. Som fortsatt junior har han på en særdeles imponerende måte hevdet seg blant verdens aller beste seniorløpere.
For en suksess 2018-sesongen har vært for Jakob. Det toppet seg med to gull på 24 timer under EM i Berlin der han ble han tidenes yngste mannlige europamester.

Jakob ble også kåret til årets «Rising Star» i europeisk friidrett, en pris som ble opprettet av EA i 2007 og som deles ut til beste mannlige og kvinnelige utøver under 23 år. Jakob delte den prestisjetunge prisen med det svenske stavfenomenet Armand Duplantis. Jakob var også nominerte til «Årets mannlige utøver» i europeisk friidrett, en pris den franske mangekjemperen Kevin Mayer vant.

 

De øvrige prisene gikk til følgende:

Friidrettens prestasjonspris for 2018: Karsten Warholm, Dimna IL

Begrunnelse:
Det er andre gang at Karsten Warholm blir tildelt Prestasjonsprisen.
Han er regjerende verdens- og europamester på 400 meter hekk og viser at han behersker den vanskelige øvelsen å gjenta en suksess. Prestasjonsprisen får han i første rekke for sin gullmedalje på 400 meter hekk i EM i Berlin med tiden 47.64, som var årsbeste i Europa og ny norsk rekord.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Friidrettens trenerpris: Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe

Begrunnelse:
Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe blir tildelt utmerkelsen først og fremst for deres mangeårige arbeid med mangekjemperen Martin Roe som i år har satt norske rekorder i 10-kamp med 8228 poeng, i lengde innendørs med 7.81 og i 7-kamp innendørs med 5951 poeng. Han ble nummer seks under EM i Berlin. Ingunn har vært hovedtrener, men Geir har også hatt ansvar for deler av treningen og sammen har de utgjort en trener-duo.
Ingunn har også gjennom mange år virket som klubbtrener i IL Fri. Her har hun ført frem utøvere til medaljer på alle plan i norsk friidrett. Hun virker stadig som klubbtrener for klubbens yngre utøvere. Hun har også vært en av kretsens trenere under kretsprosjektet de siste to årene og før det var hun ansvarlig for kretstreninger i kast. Uten Geirs medvirkning ville et slikt engasjement vært umulig.
Ingunn og Geir er også gode forbilder for andre trenere. De utviser en seriøsitet som kan være til etterfølgelse når det gjelder å følge opp utøverne. De er også engasjert i «Idrett uten alkohol» hvor Martin er en hjemlig frontfigur.

Trenerprisen deles ut i et samarbeid med Trenerforening og Friidrettens Venner, og består av et diplom og et trenerutviklingsstipend på 10.000 kroner.

Friidrettens dommerpris: Nils Kristen Wiig, Ull/Kisa IL

Begrunnelse:
Nils Kristen Wiig var stevneleder for Hovedmesterskapet (NM) på Jessheim i 1994 og 2014.
Han har hatt en ledende rolle i arrangementer i klubben og friidrettskretsen i rundt 30 år. Nils Kristen har også i en årrekke vært overdommer i kast under Bislet Games og var leder av NFIF sitt dommerutvalg i perioden 2005 til 2017. Her nevnes videreutvikling og systematisering av dommerutdanning, instruktørutdanning og regi av stevnegjennomføring som hovedmisjoner.
Premien består av en krystallvase med FIVs merke og inskripsjon.

Friidrettens Parapris: Ida Yessica Nesse, IL Tyrving

Begrunnelse:
Ida Nesse ble Europamester i 2018 da hun vant diskos i World Para Athletics European Championships i Berlin. Vinnerkastet hennes på 34.08 var både ny personlig rekord og ny mesterskapsrekord. Resultatet ville også ha gitt bronsemedalje både i Paralympics i Rio i 2016 og i VM i London 2017.
Under IPC World Para Athletics Grand Prix-åpningen i Dubai i mars 2018 vant Ida gull i både diskos og spyd, mens hun i det internasjonale stevnet i Sharjah uken etter tok gull i spyd, sølv i diskos og bronse i kule. IPC World Para Athletics Grand Prix-seriens avslutningsstevne i juni 2018 var også i Berlin, og her ble det gull i diskos, og sølv i både spyd og kule.

Prisen består av et diplom og et treningsstipend på 10.000 kroner.

Foto: Ronny Solheim

Friidrettens utviklingspris for 2018: Sondre Guttormsen, Ski IL

Begrunnelse:
Sondre Guttormsen imponerte i sitt første senior-EM. I en nervepirrende stavfinale på Olympiastadion i Berlin satte han personlig rekord med 5.75 og sikret seg sjetteplassen. 19-åringen, som altså fremdeles er junior, slettet med det den norske rekorden til Trond Barthel fra 1996 som lød på 5.72.
Innsatsen i EM er også hans fremste internasjonale meritt. Han ble også nummer seks i årets junior-VM.
Foruten favorittøvelsen stav er også Sondre en god hekkeløper, og deltok også i denne øvelsen under junior-VM i sommer.
Dette er den andre utmerkelsen Sondre får fra Friidrettens Venner i år, ettersom han fikk bestemannsprisen, en sølvpokal fra Friidrettens Venner, under juniormesterskapet i friidrett i Oslo. Prisen består av et diplom og et treningsstipend på 10.000 kroner.

Styret i Friidrettens Venner, bestående av Jan Arne Kragset (styreleder), Espen Borge (nestleder), Stein Rohde-Hanssen, Maj Britt Aastad Nyheim, Henrik Carstens, Toril Petra Hatling Schønning og Petter Torgersen har sittet i juryen for de forskjellige prisene i samarbeid med Trenerforeningen (Friidrettens trenerpris) og dommerutvalget i NFIF (Friidrettens dommerpris). Friidrettens utøverpris er stemt frem av utøverne.

Saken er laget av Morten Olsen / friidrett.no. Den er noe forkortet, så dersom du vil lese alt klikker du deg inn HER.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy