2903 Views

– Jeg lærte masse av vinnerskallen til unge Henrik Ingebrigtsen

Mai 24, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

Kjetil Måkestad (36) nyter godt av sine erfaringer fra toppidretten – når han i dag leder 40 medarbeidere i to bilbutikker på Kongsberg.

TEKST OG FOTO: TORE SHETELIG

– Det fokuset jeg lærte meg da – målbevisstheten og evnen til å prestere på et så høyt nivå som mulig, er noe jeg har tatt med meg inn i arbeidslivet. Jeg husker spesielt jeg fikk oppleve Henrik Ingebrigtsen, da han var ung og lovende i miljøet vårt. Han var kanskje ikke den mest tekniske løperen, men det han hadde var en voldsom vinnerskalle. En vilje til å gi alt og til å pushe seg selv. Både i konkurranse og i trening. Den mentaliteten er viktig, sier Kjetil Måkestad til magasinet Friidrett.

Odda-gutten, som nå bor med sin familie i sølvbyen Kongsberg, var en habil 1500-meterløper, med flere norgesmesterskap i bagasjen. Men han var veldig skadeplaget. Det gikk ikke én eneste sesong uten at Kjetil måtte slite med en eller annen skade.

– Hadde jeg hatt mer tålmodighet til å stå i skadene og bygge meg mer systematisk opp, kunne nok resultatene mine ha vært bedre. Storesøster Ingvill (Måkestad Bovim) var også mye skadet. Men hun oppviste en helt annen tålmodighet enn meg. Hun bygget seg utrettelig opp igjen – hver gang. Blant annet med mye trening i vann. Hvis jeg hadde lagt ned like mange timer i bassenget som Ingvill, ville jeg ha nok ha blitt raskere og bedre restituert enn det jeg ble.

Allerede etter NM i Byrkjelo i 2011 la Kjetil opp. Kranglete akilles, kne og legg gjorde at han måtte si stopp.

VIKTIG LÆRDOM: – Jeg lærte mye av vinnermentaliteten til Henrik Ingebrigtsen da vi møttes for første gang på et internasjonalt innendørsstevne i Østerrike, forteller Kjetil Måkestad. Her jogger han lett utenfor Bilspitens anlegg på Kongsberg.

Første møte med Henrik

Fortell mer om ditt første møte med Henrik Ingebrigtsen og om hvordan hans mentalitet smittet over på deg?

– Jeg møtte ham på et innendørsstevne i Østerrike. Han var jo en ung løper – mens jeg hadde mer erfaring. Det som slo meg, var mentaliteten hans rundt konkurransen. Han var uredd, og viste en strålende stå-på-vilje – både før og under stevnet. Jeg la merke til forskjellen på oss to i innstilling. Jeg ble fort nervøs før et løp – mens Henrik hadde en rolig og fin inngang til konkurransen. Det han hadde i hodet, var viktigere enn det han hadde i beina.

– Der og da, nede i alpene, skjønte jeg at han kunne nå langt. Han hadde ingen mental begrensning. Kampen sto der og da. Han var så tøff i skallen. Henrik viste meg at jeg måtte tørre mer, og at det ikke lå noen begrensninger i å komme fra Norge.

Hvilke likhetspunkter er det mellom å lykkes i toppidrettslivet og som toppleder i næringslivet?

– Det er både likheter og ulikheter. Jeg kommer jo fra en individuell idrett, og der ligger nok den største ulikheten. Det er stor forskjell mellom friidrett og en lagidrett. Her i bilbutikken er laget det aller viktigste. Som sjef må du være flink til å se alle medarbeiderne, slik at du gjør det mulig for dem å gjøre en best mulig jobb. Det er om å gjøre å få hver enkelt til å bidra – i forhold til hva selskapet ønsker og hva de selv ønsker.

Så forlater Kjetil Måkestad laget – for en liten stund, og går over til å snakke om seg selv som sjef:

KNALLGUL BIL: – Denne elektriske Ford Mustangen er det mange som ønsker seg, sier Kjetil

Å bli god alene

– Jeg har bygget videre på min erfaring i å bli god alene. Den erfaringen har styrket mine lederegenskaper. Det handler om inkludering. Å få medarbeiderne til å skjønne at de er med på å skape et felles produkt. Menneskene er den avgjørende forskjellen på om det går godt eller dårlig. Får man dem med på å identifisere seg med hva bedriften står for, er mye gjort. Ikke minst når det gjelder arbeidsgleden.

Hva er visjonen til Bilspiten og Bilservice?

– Personlig service skaper den gode kundeopplevelsen. Den visjonen jobber vi daglig med å gjøre til virkelighet.

Hva driver deg?

Gjennom idretten har jeg lært å være målfokusert, gjennom arbeidsoppgaver og resultater. Jeg er oppvokst med ønsket om å skape resultater. Slik er det også i dag. Å oppnå resultater driver meg i arbeidslivet. Får vi de ansatte med oss, så oppnår vi resultater.

Kjetil Måkestad ser sjelden bakover.

– Jeg liker å se framover. Jeg vil utvikle butikken, menneskene som jobber her og meg selv. Vi er en veldreven flokk her, men det går alltid an å bli litt bedre enn vi er i dag.

Kjetil får ofte gode idéer på løpetur. Han trener mellom tre og fire ganger i uka.

VISER FRAM: Her viser Kjetil Måkestad fram fronten på sin sommerbil: En Mazda MX-5, som hver vinter står lagret innendørs på Bilspiten. – Kjekt, her jeg jo gratis garasje, fordi bilen er så ny at den fremdeles kan brukes i utstillingen vår, sier han.

Løser floker på løpetur

Jeg løser også en del floker på løpetur – når jeg er ute for å lufte hodet, smiler han.

 Hva blir stikkordet på jobb i 2023?

– Endringskompetanse. Forskjellen mellom å lykkes og ikke lykkes er nettopp endringskompetansen. Hvis vi ikke endrer oss, taper vi. Det skjer så mye nytt i bilbransjen for tiden. Ikke minst når det gjelder handlemønsteret – med nettsalg. Alt som skjer på elbilsiden, er også veldig spennende og utviklingen skjer med sjumilssteg.

Kjetil er naturlig nok glad i bil. Også biler som brummer. Helt elektrisk er han ikke blitt ennå.

– Jeg er ekstra glad i sporty biler. Jeg har en Mazda MX5 cabriolet. Den er fin, men jeg drømmer om å bytte den ut med en Ford Mustang, med V-8-motor. Da snakker vi virkelig om noe som brummer, smiler Kjetil.

Han har tre døtre, som driver med alt fra dans, fotball, friidrett til turn. Bare kjøring til og fra til trening tar en god del tid. Men det er en oppgave Kjetil tar uten å mukke. Han kjenner betydningen av å drive med idrett.

Hva gjør du når du skal koble fullstendig ut – fra familie og bil?

– Da drar jeg på guttetur, med treningsgjengen fra friidretten i Odda. En guttegruppe som vi har greid å holde sammen helt siden ungdomsskoletiden. Om sommer reiser vi alltid på fisketur på Hardangervidda. Vi har samlinger to ganger i året. En på vinteren og en på sommeren. Det er veldig verdifullt å holde på gammelt vennskap på den måten, sier Kjetil Måkestad.

 

 

PÅ JOBB: Kjetil Måkestad utenfor hovedkvarteret til Bilspiten på Kongsberg.

 

OM KJETIL MÅKESTAD

Født: På Odda sykehus 16. juni 1985.

Sivil status: Samboer med Kongsberg-jenta Mari Myklatun. Paret har tre jenter, i alderen åtte til 12 år.

Klubb: IL Korlevoll-Odda og IL Gular.

Som aktiv: Mellomdistanseløper.

Arbeid: Daglig leder for personbiler hos Bilspiten og Bilservice på Kongsberg.

Utdannelse: Idrettshøgskolen 2004-2008, bachelor pedagogikk, trener. Er faglærer i kroppsøving, men har aldri praktisert som lærer.

Kjører: Volvo XC 90. Har også en Mazda MX-5, cabriolet. Drømmer om å bytte ut Mazdaen med en Ford Mustang med V-8 motor.

Meritter:
Pers. på 1500 meter: 3.45,26 i Heusden, Belgia. Raskeste nordmann gjennom tidende på distansen er Jakob Ingebrigtsen som løp på 3.28,32 under OL i Tokyo.

NM, utendørs: Sølv på 1500 meter i Byrkjelo i 2011.

Gull på 4 x 1500 meter stafett i 2012.

Sølv på 4 x 1500 meter stafett i 2007 og 2011.

Bronse på 1500 meter i 2004.

NM, innendørs: Gull på 1500 meter i 2009

Nordisk U-23-mester på 1500 meter

Flere ganger norsk juniormester.

KM-gull i langrenn i Hordaland skikrets da han gikk på ungdomsskolen.

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy