1174 Views

– Klart vi skal stille likt med resten av verden!

April 26, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

Leder Friidrett 2-21:

Teknologien bak simulert høyde har lenge vært kjent, men det var først på 1990-tallet at den ble systematisk tatt i bruk blant toppidrettsutøvere. Det ble bygget ulike former for simulert høyde der Norge var tidlig ute med tilrettelegging gjennom Olympiatoppen. På utøverhotellet til Olympiatoppen ble to rom lagt til rette med reduserte oksygennivåer.

Sjumilskogen ved Trysilfjellet bygde Norges første kommersielle sted for simulert høyde. Det sto ferdig i 1994, og ble populært blant toppløpere i langrenn, som da kunne bo i tynn luft og trene i normal luft. Sjumilsskogen ble etter hvert populært blant en rekke utholdenhetsidretter, der toppidrettsutøvere fra idretter som sykkelsport, friidrett, skøytesport, maraton og triatlon hadde treningsopphold i Trysil.

I 2003, etter flere år med etikkdebatt rundt bruken av simulert høyde, ble dette forbudt av idrettstinget til Norges Idrettsforbund. Bruk av simulert høyde ble også tatt opp på tinget i 2006 og i 2015. Sistnevnte år var det Friidrettsforbundet som foreslo å oppheve forbudet. Bare svømming og skiskyting støttet friidrett den gang.

Nå seks år etter har endelig Friidrettsforbundet fått med styret i Norges Idrettsforbund på laget der forslaget skal tas opp på Idrettstinget i slutten av mai.

– Vi er skikkelig glade for dette. Vi tror at sjansen for å få gjennom saken på Idrettstinget er større når NIF-styret enstemmig sier ja. Tiden er moden for å få samme regelverk som resten av verden, slik at våre utøvere har samme muligheter som utenlandske konkurrenter, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund.

Og akkurat dette kan jeg ikke være mer enig i. Hvorfor skal ikke de norske utøverne stille likt med resten av idrettsverden? Hvorfor skal vi måtte reise jorda rundt for å finne høyden som trengs for optimal prestasjon, når konkurrentene kan gå innendørs i sitt eget hjemland og få samme nytten?

Vi ser forhåpentligvis en ende på covid-19 pandemien, men usikkerheten for framtiden er der likevel. Det å reise utenlands kan fortsatt bli en utfordring for å minske smitten. Og for alt vi vet kan det komme en annen pandemi som gjør det sikrere å være hjemme. Bare det burde være en av grunnene for oppheving av forbudet av simulert høyde. Mindre reising, mindre smitte.

Kjetil Hildeskor forteller videre at bruk av simulert høyde ikke skal være en erstatning av å trene i den naturlige høyden, men et supplement.

–Det kan være av familiære årsaker, pandemi som vi opplever nå, eller andre omstendigheter som gjør det vanskelig å reise. Og det er klart at det å ha et likt regelverk gir en følelse av rettferdighet. Vi skal selvsagt ha de samme verktøyene som resten av verden, forteller Hildeskor.

Så da får vi bare vente til 29.mai og se hva resultatet blir.

Friidrettshilsen fra
Kristin Roset, redaktør

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy