3324 Views

MILDE MOSKUS!

November 28, 2017
Skrevet av:

admin

TEKST: JØRUND WESSEL CARLSEN

Har du en mer spesiell jobb enn sprinte-ren Erik Folkow (19)? Svaret er nok nei.19-åringen fra Kvaløya i Tromsø mater moskus, ærfugl, sel, rype og reinsdyr. Ved siden av satsingen på friidrett.

– Det er en fin jobb, og det er jo ganske spe-sielt. Det er mange jeg kjenner som aldri har hørt om moskus, sier 19-åringen til Friidrett.

– Men det er litt spesielt å mate dem, erkjen-ner han.

NUMMER TO I UM
Jobben har han gjennom sin far som er biolog ved arktisk biologi. Han har vært der i to–tre år.

– I starten var jeg litt redd. Den kan jo springe meg ned hvis den vil. Når den er brunstig er den mer aggressiv og stormer mot gjerdet.

KAN VÆRE FARLIG: Ifølge sprinteren er Emil lei å ha med å gjøre når den er brunstig. Da holder han seg unna.

– Så det er derfor du er så rask? Du har løpt fra en moskus…

– Ja, ha ha, det kan du skrive, svarer sprinteren.

FRYKTELIGE SKADER

Men det er ikke først og fremst moskusmater Folkow sikter på å bli. Han er lynrask, og under årets eneste konkurranse ble det andreplass på 400 meter, kun slått av Markus Einan fra Ullensaker i UM. Han vant i suveren stil på 48,70, mens Folkow kom i mål over sekundet bak. Emmanuel Quarcoo tok bron-sen seks hundredeler bak BUL-Tromsøs mos-kusvenn.tene, så prestasjonen ble hyllet av både mot-standere og trener. Gratulasjonene strømmet inn etter 49,78, som er U20-rekord i kretsen.

– Det var den første 400 meteren for året, og jeg synes det gikk bra. Jeg var sykt fornøyd. Det var så overraskende, jeg forventet ikke å løpe så bra, forteller han om løpet.
En kranglete lårmuskel har holdt ham ute fra tartandekket i konkurranse hele sesongen, så det ble bare en 400 meter utendørs. Det var i UM.

– Det gjør vondt, så jeg måtte ta en pause. Det har ikke blitt mye trening, sier Folkow.Han var tidligere fot-ballspiller, men la opp i høst grunnet skaden.

– Jeg prøver å få med meg alt av sprintdistan-ser opp til 400 meter, men i det siste har jeg bare løpt en 400 meter. Det gjorde jeg i fjor også, melder han om skadene.

«EEEEEEMMMIIIIIIIL»: Moskusen Emil i vante omgivelser, avbildet av sprinteren Erik Folkow.
FOTO: PRIVAT

RETT TIL GARDEN
At hamstringen er til bry for en sprinter er ingen nyhet. Også i Fri idrett har vi i år skrevet om flere hurtigtog med trøblete lårmuskula-tur. Om et par år kan Tromsø-gutten stå på motsatt side av bordet.

– Først skal jeg inn i Garden nå i oktober, og så skal jeg studere medisin. Det er interess-sant, forteller Folkow.
Men først skal han stå vakt foran kongen i et år – et kraftig sceneskifte fra å kjempe om titler som sprinter mot Norges beste.

«Det er en
fin jobb, og det
er jo ganske spesielt. Det er mange jeg kjenner som aldri har hørt om moskus!»

Erik Folkow

FØDT: 23.09.1997

BOR:Kvaløya, Troms

KLUBB: BUL-Tromsø

MERITTER:

2. plass UM, nordnorsk mester

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy