This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Mot verdenseliten
Han er kappgjenger i norgestoppen og drømmer om doktorgrad i matematikk. Selv tror Fredrik Vaeng Røtnes (19) han er den eneste i Norge.

Han er kappgjenger i norgestoppen og drømmer om doktorgrad i matematikk. Selv tror Fredrik Vaeng Røtnes (19) han er den eneste i Norge.

Konkurrentene er som oftest få når 19-åringen fra Brøstadbotn i Troms står på startstreken. – Jeg er sannsynligvis den eneste, i og med at det er så få som
driver med kappgang, sier Røtnes med et smil.
Da han ble nordisk mester i sommer var det totalt tre påmeldte i klassen, men at kappgang er en liten idrett i norsk målestokk bruker han lite tid på å tenke over.
– Det er klart det er ensomt i blant. Men utenfor Norden er det ganske mye større. Nivået på kappgang er vel så høyt som i sprint og på eksempelvis 1500 meter, sier Røtnes skarpt.
OVERRASKET TRENEREN
Foruten seier i nordisk mesterskap fikk han gå EM i sommer. Det gikk ikke veien, og da Røtnes fikk hold tidlig var løpet spolert. For formen var det ingenting å si på; to uker senere leverte han et av sine beste løp i karrieren. At han endte opp som en av Norges beste kappgjengere er mer eller mindre tilfeldig. Og hvorvidt han satser på kappgang er han fortsatt usikker på.
– Jeg begynte med friidrett for å ha et alternativ fotball, og løpingen tok mer og mer over. Så startet jeg med kappgang, og der har jeg hatt enorm fremgang.
«Egenskaper som gjør deg god i idrett gjør deg god i det akademiske arbeidet. Du må være strukturert og ha god disiplin.»

For både 5000 meter og halvmaraton har stått på programmet det siste året, men de beste resultatene har kommet i kappgang.
– Han har overrasket meg hele tiden. De som følger kappgang har god tro på ham, sier trener Mats Lundin, som har vært med på den enorme utviklingen. Han forteller at klubben ble tatt på senga da Røtnes – som 17-åring – startet med kappgang. Da eksisterte det verken utøvere eller kompetanse i klubben.
– Ingen av oss har noe bakgrunn fra kappgang. Jeg har drevet med løp, og vi bruker de samme prinsippene. Det ser ut som det har gitt fin fremgang. Mens de etablerte miljøene har hatt mer fokus på lengde, har vi prioritert fart, sier Lundin.
MOT VERDENSELITEN
Overgangen fra junior til senior kan bli brutal. Fra fem kilometer blir Røtnes kastet til ulvene neste år. Da står 20 kilometer for tur. – Det blir en overgang, og det krever mer. Samtidig er det mye uuttatte ressurser, sier Lundin. – Jeg tror det er mulig å hevde seg i verdenseliten. Jeg er på samme nivå som Erik Tysse da han var på min alder. Jeg har faktisk gått fortere enn ham på 5000, og var bedre enn Trond Nymark. Han begynte også sent i karrieren, så det er fullt mulig, sier Røtnes, og legger til: – Jeg ser ingen hindringer.

DOKTOR-DRØM
For 19-åringen liker å gå egne veier. Når han ikke er på trening går han ikke av veien for et regnestykke eller to. Nå studerer han matematikk ved Universitetet i Tromsø. Han trekker også likhetstrekk fra skolebenken til friidrettsbanen.
– Egenskaper som gjør deg god i idrett gjør deg god i det akademiske arbeidet. Du må være strukturert og ha god disiplin. Analyse av treningen er ikke ulikt matematisk analyse. Det er en del likhetstrekk. Der skal han også gjøre karriere. Studiene er just påbegynt, men fremtidsplanen er allerede lagt.
– Det blir nok doktorgrad i matematikk. Jeg synes det er «steike artig», og får veldig mye igjen for det. Jeg liker å plage meg selv, avlslutter Fredrik.
LES OGSÅ: Synne skal OPPOVER