1327 Views

NM terrengløp, lang løype

Oktober 14, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth

Henrik Ingebrigtsen byttet ut rekordforsøk med NM-deltakelse og ble norgesmester i terrengløp i Oslo søndag. Langrennsløper Didrik Tønseth fulgte nærmest.

NM-konkurransen i Frognerparken ble en duell mellom friidrettsstjernen Ingebrigtsen og langrennsstjernen Tønseth. Ut på sisterunden var det kun de to igjen i gullkampen.

Ingebrigtsen lå foran og holdt farten, mens Tønseth lå avventende bak. Da gullkampen skulle avgjøres hadde førstnevnte mest krefter igjen.

Tønseth kjempet tappert, men måtte nøye seg med sølvmedaljen. Etterpå fikk han skryt av gullvinneren, som ikke var overrasket over at langrennsløperen hang med nesten helt inn.

– På ingen måte. Jeg vet at Didrik er en veldig god løper. Vi løp junior sammen i Bodø i 2007, så jeg vet at han har vært veldig god lenge, sa Ingebrigtsen til NTB om sin langrennsrival.

– Nedover sprang jeg alt jeg kunne. Det slår så fælt i beina at du kjenner ikke beina når du skal oppover igjen. Det var uvant, sa sølvvinner Tønseth til NTB.

Han var godt fornøyd med å ikke ha blitt slått av Henrik Ingebrigtsen med mer enn en håndfull sesonger.

Hardt program

Norgesmester Ingebrigtsen kom rett til søndagens konkurranse i Frognerparken fra den østerrikske hovedstaden Wien. Der var han lørdag «hare» da kenyanske Eliud Kipchoge ble førstemann i historien til å løpe maratondistansen på under to timer.

28-åringens tettpakkede helgeprogram ble ikke mindre heseblesende av at søndagsflyet fra Wien var forsinket med én time. Dermed ble oppladningen til NM-starten ytterligere amputert. Storebror Ingebrigtsen kom til Frognerparken kun kor tid før start.

– Jeg fikk vel 12 minutters oppvarming cirka. Vanligvis pleier jeg å ha en time, sa NM-vinneren.

Didrik Tønseth tok for ett år siden et overraskende og overbevisende NM-gull i terrengløp i Trondheim. Den regjerende mesteren flagget på forhånd høye ambisjoner også foran søndagens konkurranse i Frognerparken.

Ville ha duell

Trønderen la heller ikke skjul på at han ønsket seg en duell med Ingebrigtsen-familien om gullet. Han fikk det til slutt som han ville, selv om det lenge var tvil rundt om noen av løperbrødrene ville komme til start.

Først fredag kom bekreftelsen på at storebror Henrik kom til å stille i NM.

Også lillebrødrene Filip og Jakob var del av maratonprosjektet i Wien lørdag, men for dem var det aldri aktuelt for å løpe NM-konkurransen i Frognerparken dagen derpå.

Henrik Ingebrigtsen har hatt utfordringer med en brysom tåskade denne sesongen. Den har tvunget ham til å konkurrere mindre enn planlagt.

NTB

NETTSIDE ARRANGØR

ALLE RESULTATER

Foto: Jon Wiik

 

Resultater, senior

Menn, 10 km:

1) Henrik Ingebrigtsen (Sandnes) 30.01, 2) Didrik Tønseth (Mosvik) 0.06 min. bak, 3) Senay Fissehatsion (Tjalve) 0.35, 4) Ådne Andersen (Dimna) 0.41, 5) Kasper Fosser (Heming) 0.42, 6) Sigurd Ruud Skjeseth (Tjalve) 0.44.

Kvinner, 6 km:

1) Therese Johaug (Ren-Eng) 19.43, 2) Sigrid Jervell Våg (BUL) 0.28 min. bak, 3) Maria Sagnes Wågan (Tjalve) 0.31, 4) Amalie Sæten (Ullensaker/Kisa) 1.20, 5) Live Johannessen Solheimdal (Vidar) 1.25, 6) Kristine Lande Sommersnes (Haugesund) 1.36.

 

 

Foto: Jon Wiik

Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp

Therese Johaug utklasset konkurrentene og ble norgesmester i terrengløp i Frognerparken i Oslo søndag.

Dermed innfridde 31-åringen favorittstempelet som var plassert på henne foran de seks kilometerne i ikke altfor kupert terreng.

Johaug rykket fra regjerende mester Sigrid Jervell Våg og resten av konkurrentene allerede etter en drøy kilometer og så seg deretter aldri tilbake på veien mot gullet.

– Det var skikkelig moro å løpe i dag. Det var kjempestemning ute i løypa, nesten som å gå i Kollen. Det var nesten som en maurtue, sa Johaug til pressekorpset etter målgang.

Flere tusen mennesker hadde møtt opp i Frognerparken for å få med seg Johaugs gulljakt.

Fjorårsvinner Jervell Våg tok sølvmedaljen, mens Maria Sagnes Wågan sikret seg bronsemedaljen. De var slått med henholdsvis 28 og 31 sekunder.

Vurderer EM-satsing

Det er ikke første gang i år at Johaug ypper seg mot friidrettsfolket. Langrennsstjernen imponerte stort da hun løp inn til NM-gull på 10.000 meter på Hamar i starten av august. Da kom hun i mål på tiden 32.20,87.

I etterkant har Johaug vært klar på at det frister å satse mot neste års friidretts-EM i Paris. Der vil hun i så fall også sikte seg inn på å løpe 10.000-meteren.

Under langrennslandslagets treningssamling i franske Font Romeu tidligere i høst bekreftet Johaug planene overfor NTB.

– Akkurat nå er det grønt lys, sa 31-åringen fra Dalsbygda da.

Søndag bekreftet hun igjen EM-planene.

– Jeg har veldig lyst, men skal være i form og har ikke lyst til å reise dit hvis jeg ikke er i den formen jeg er i dag, sa Johaug og la til at hun er bevisst på at friidrettssatsingen ikke skal gå utover satsingen på langrenn.

Ingen Grøvdal

Landslagstrener Ole Morten Iversen har gjort det klart overfor NTB at han ikke ser noen problemer med at Johaug løper neste års EM. Søndag beviste 31-åringen igjen sin kapasitet.

I desember er det EM i terrengløp. Der løper ikke Johaug. Hun går da verdenscuprenn i langrenn i Kuusamo.

Norges største løperprofil på kvinnesiden, Karoline Bjerkeli Grøvdal, stilte ikke til start i Frognerparken. Hun har innvilget seg ferie etter VM i Qatar.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy