– Olympiatoppen har ikke kunnet hjelpe oss med å bli gode til å løpe

Gjert Ingebrigtsen sier han og løpesønnene har et «greit» forhold til Olympiatoppen, men han står ved at de ikke gir guttene hans et sportslig utbytte. I boken «Kunsten å...

Foto: Ronny Solheim
Gjert Ingebrigtsen sier han og løpesønnene har et «greit» forhold til Olympiatoppen, men han står ved at de ikke gir guttene hans et sportslig utbytte.

I boken «Kunsten å oppdra en verdensmester» vier Ingebrigtsen et eget kapittel til Olympiatoppen. Der skriver den frittalende friidrettstreneren at fagmiljøet er «utdatert» og at «de som trener etter Olympiatoppens prinsipper blir gode, men ikke best».

Ingebrigtsen skriver videre at «sportslig har de ikke noe å bidra med». Når han møter NTB i forbindelse med boklanseringen, utdyper han påstanden.

– Olympiatoppen er flinke på det de er flinke på. De er gode på dette med rehabilitering og ernæring, og det bruker vi til alt det er verdt. Men de har ikke kunnet hjelpe oss med å bli gode til å løpe. Det har de sannsynligvis heller aldri hatt et ønske om. De har vel et syn på at det er særforbundene som skal ha den kompetansen.

Gjert Ingebrigtsen er en selvlært friidrettstrener. Han har de siste seks årene fått opp tre sønner i den ypperste verdenseliten. I sommer vant Jakob (18) overraskende gull på både 1500 og 5000 meter under EM i Berlin. Dermed ble han den tredje av Ingebrigtsen-brødrene til å bli europamester. Henrik (27) tok gull i 2012, mens Filip (25) greide det i 2016.

Oslo 20181029.
“Kunsten å oppdra en verdensmester” er en bok om Gjert Ingebrigtsen og team Ingebrigtsen. Gjert signerer bøker mandag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dilemma

– Hvordan vil du beskrive ditt forhold til Olympiatoppen?

– Det er balansert og greit. Vi bruker dem til det de er flinke på. Det er gjerne mange som tror at Olympiatoppen er et kompetansesenter som skal hjelpe utøvere til å bli gode, men Olympiatoppen kommer på banen for dem som allerede er blitt gode. Bare der ligger det en del dilemma. Det blir litt sånn at man må jobbe og slite for å komme dit, og når man først klarer det, dukker det opp en gjeng som spør «Ja, hva kan vi hjelpe dere med?».

– Men deres rolle er definert. De skal være der for å betjene dem som er blitt gode. Det er det nok ikke mange som er oppmerksom på, sier Ingebrigtsen til NTB.

Ingen anelse

– Hva trodde du Olympiatoppen var før du var borti dem første gang?

– Det hadde jeg aldri tenkt på. Jeg vet ikke hvordan idretten i Norge er organisert engang. Idrettsforbundet, Olympiatoppen og alt det der flyter litt for min del. Hvem som får penger, hvem som har penger og hvem som deler ut penger. Slikt har jeg ingen anelse om, men jeg har heller ikke giddet å sette meg inn i det.

Han innrømmer at Team Ingebrigtsen under OL kun har brukt Olympiatoppen til administrative og praktiske ting.

– Da forholder vi oss ikke til mye annet enn at vi får flybillettene derfra.

(©NTB)

Kategorier
Aktuelt

RELATERTE

 • Friidrettsnytt med NM og Nordisk mesterskap

  I helgen ble det arrangert NM innendørs i Haugesund. Mange av våre store profiler valgte ikke å delta, noe som synes godt på noen av resultatlistene. Men det var likevel...
 • Sterkt av våre norske utøvere

  Sondre Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse satte hver sin norske stavrekord i ulike stevner lørdag. Guttormsen svingte seg over 5,71 i New York. Guttormsens resultat er tangering av Trond...
 • Januarnytt

  Selv om det er vinter har vi flere som er i aksjon både innen og utendørs. Her er noe av det som har skjedd i det siste. 19. januar: Odd...
 • Uttak Team Coop Tokyo og Team Coop Paris 2019

  Norges Friidrettsforbund har tatt ut følgende utøvere til Team Coop Tokyo og Team Coop Paris for sesongen 2019. Team Coop Tokyo – Elitelaget 2019 Toppidrettssjef Erlend Slokvik har valgt...