1541 Views

Stor mangekamphelg i vente

Mai 28, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

Friidrettssesongen durer videre og denne helgen står i mangekampens tegn med Henriette Jæger og Markus Rooth i aksjon i Götzis og NM i mangekamp med lovende utøvere til start på hjemmebane. Flere av våre ypperste utøvere som Hedda Hynne og Eivind Henriksen skal også konkurrere denne helgen.

Lovende mangekjempere i aksjon

Henriette Jæger og Markus Rooth har fått plass i det mest legendariske mangekampsstevne på kalenderen, Hypomeeting i Götzis denne helgen. Aremark-utøveren Jæger stiller i syvkamp der hun imponerte stort i fjor med 5875 poeng med seniorredskaper og 6301 med juniorredskaper, sistnevnte er verdensbestenotering i U18-klassen. Jæger har vist fin form i innledningen av sesongen og var også bunnsolid innendørs i vinter med å slette Amalie Iuels norske femkamprekord. Jæger har allerede perset med over en meter i spyd denne sesongen, som er hennes svakeste øvelse. Dette lover veldig godt med tanke på at hun også bare var centimeteren bak pers i lengde forrige uke. Fokuset til Jæger vil nok være å gå over 6000 poeng, så kan det være enda mer inne om hun virkelig får klaff.

Henriette Jæger. Foto: Eirik Førde.

Markus Rooth fra Tjalve imponerte også stort i fjor med 8238 poeng i tikamp med juniorredskaper, den nest beste poengsummen noensinne av en U20-utøver. Nå skal han i aksjon i sin første tikamp på seniornivå og også for han kan det være mulig å bryte en magiske grense, nemlig 8000 poeng. Han har ikke konkurrert veldig mye i år, men har en imponerende jevnhet som mangekjemper og det blir veldig spennende å følge han gjennom helgen.

Markus Rooth. Foto: Eirik Førde.

Som vanlig er det råsterke felt i Götzis. På kvinnesiden stiller utøvere som Xenia Krizsan, Anouk Vetter, Erica Bougard og Kendell Williams, mens herrefeltet ledes an av Damian Warner, Maicel Uibo, Kai Kazmirek, Simon Ehammer og ikke minst regjerende verdensmester Niklas Kaul.

Norgesmesterskapet i mangekamp skulle vært arrangert på Hamar denne helgen, men grunnet lokale smittervernsrestriksjoner kunne ikke mesterskapet bli arrangert der og da har Bislettalliansen tatt på seg å arrangere mesterskapet på Bislett. Mesterskapet er for kun deltakere med toppidrettsstatus og det, kombinert med Götzis, medfører at det er ganske tynn deltakelse, men det er flere sterke utøvere til start.

I herrenes juniorklasse er Tjalve-duoen Sander Aae Skotheim og Abraham Sandin Vogelsang påmeldt. Skotheim leverte en meget bra tikamp i fjor da han noterte 7839 poeng. Dette er nest best av en norsk junior noensinne, bak Markus Rooths nevnte juniorrekord på 8238 poeng. Nå er det naturlig å satse på personlig rekord og kanskje kan han bryte 8000 poeng-grensen. Skotheim er forholdsvis jevn, men spesielt i hoppøvelsene er han solid med 2.12 i høyde (innendørs) og 7.39 i lengde, han er forøvrig norsk mester i høyde de to siste årene.

Andrea Rooth gjør en spennende start i kvinnenes juniorklasse. Lambertseter-utøveren har en pers på 5416 poeng fra i fjor og det er naturlig å sikte seg inn mot 5450 poeng, som er kravet til U20-VM. I seniorklassene er Telma Eid fra Søndre Land og Gjert Høie Sjursen fra Gneist favoritter.

Flere stevner på Bislett

Eivind Henriksen stiller i slegge under Einar Brynemo Memorial, stevnet som har navn etter hans tidligere trener som dessverre gikk bort i 2018. Tjalve-utøver Henriksen har åpnet sesongen meget sterkt med 77.70 og 77.38. Han har da vist at han absolutt har potensiale til å slette den norske rekorden han satte i 2019 på 78.25 og det hadde vært meget gledelig om det skjedde denne helgen. Henriksen har tidligere vist at han trives godt på Bislett, hans nest beste kast på 78.22 er fra tilsvarende stevne for to år siden.

Eivind Henriksen. Foto: Eirik Førde.

På lørdag arrangeres det også del 1 av Allianseklubbenes BUL, Vidar og Tjalves stevneserie på Bislett. På 400 meter møter Florøs Øyvind Strømmen Kjerpeset blant annet vinterens komet på distansen Håvard Bentdal Ingvaldsen fra Moelven, Snorre Sliper Bonesmo fra BUL og Luca Thompson fra Tjalve, det er lov å håpe på vinnertid på 47-tallet. Mathias Hove Johansen fra Skjalg gjør sesongåpningen på 100 meter og med tanke på hans prestasjoner på 200 meter i år kan en tid ned mot persen på 10.43 være mulig. Også på kvinnenes 100 meter er en sterk 200 meter-løper påmeldt i Helene Rønningen fra Tyrving.

Linn Oppegaard leder an et spennende felt på 400 meter. Moss-løperen perset til 53.16 i fjor og hun møter blant annet 54-løperne Elisabeth Slettum fra Skjalg og Nora Kollerød Wold fra Fredrikstad, og ikke minst Tjavles Lakeri Ertzgaard, som perset til 53.96 i fjor.

Det er lagt inn 2000 meter hinder og et par lovende juniorer i Sigrid Alvik fra Tyrving og Anna Marie Nordengen Sirevåg fra Vidar stiller opp. I spyd er Kaja Mørch Pettersen fra Larvik påmeldt og det blir spennende å se om hun kan utfordre årsbeste på 54.97.

Flere nordmenn i aksjon utenlands

Hedda Hynne gjør unna sesongens andre løp utendørs under Diamond League Doha på fredag, starttidspunktet for løpet er 18:14 norsk tid og løpet sendes naturligvis på NRK. Tjalve-løperen fikk det tungt på oppløpet under sesongåpningen for en drøy uke siden og løp inn til 2:02.48. Trolig vil formen bli bedre for hvert løp og hun står nok oppløpet bedre denne gangen, slik at en forbedring av årsbeste absolutt bør være mulig. Det er et solid felt, der Hynne har femte beste pers og to i feltet, Hanna Green og Keely Hodgkinson, har løpt under 2 minutter i år.

Tjalves Marcus Thomsen åpnet sesongen bra med 20.96 i kule forrige helg. På lørdag skal han konkurrere i Växjö og det er naturlig å sikte seg inn mot OL-kravet på 21.10, da er det ikke langt opp til norsk rekord på 21.22.

Det arrangeres NCAA West og NCAA East i øverste divisjon i USA denne uken, som kvalifisering til Nationals. To norske kvinner stiller i slegge torsdag kveld norsk tid i West i Beatrice Nedberge Llano fra Laksevåg og Helene Sofie Ingvaldsen fra Norna-Salhus. De har kastet 67.93 og 66.89 i år og ligger som nummer fem og seks.

Urædds Ida Eikeng er meldt på 100 meter hekk og spyd. Hun har levert solid i begge øvelsene denne sesongen med henholdsvis 13.67 og 52.16, sistnevnte er pers. På 3000 meter hinder blir det spennende å se om Runars Andrea Modin Engesæth kan nærme seg persen på 9:57.95 fra i fjor. Den siste norske utøveren med i West er Fris Matilde Roe, som har perset til 54.85 i diskos denne sesongen.

Matilde Roe. Foto: Eirik Førde.

I East konkurrerte Thomas Mardal fra Gloppen og Jon Nerdal fra Norna-Salhus i slegge i går, mens hele tre kvinner er påmeldt spydkonkurransen som foregår i trykkende stund. Mardal har slitt med en hofte den siste drøye måneden, men hadde få problemer med å komme seg til Nationals. Han kastet 71.12, 71.29 og 68.85, med det tok han en klar seier i konkurransen. Nerdal ble nummer ni med 65.90 og sikret seg også avansement til Eugene. Resultater.

Nationals i 2.divisjon arrangeres i helgen og der er Elise Hoel Ulseth fra Norodd påmeldt 100 meter hekk, høyde, spyd og syvkamp, Ida Meli Narbuvoll fra Ren-Eng 5000 meter og 10 000 meter og Mathias Kollberg fra Hellas lengde. Sistnevnte fikk til et strålende hopp på 7.62 for noen uker siden og fokus er nok å nærme seg denne lengden. Narbuvoll er meldt på de to lengste distansene, der hun har perset til 16:03.40 og 33:32.69 tidligere i år. Potensialet er nok absolutt større, spesielt på milen, og her får hun konkurrenter som kan dra henne inn til gode tider. Ulseth har hatt fin fremgang de siste årene og det blir spennende å se hva hun får til, syvkampen er forøvrig allerede i gang.

Stevner på hjemmebane

Framolekene arrangeres på Fana stadion denne helgen og der er Fanas Pål Haugen Lillefosse er påmeldt stav. Han hoppet 5.52 innendørs forrige helg og det er ikke utenkelig at han kan nærme seg persen utendørs på 5.61 denne helgen. En potensiell OL-deltaker er påmeldt 200 meter og 400 meter. Vikings Naomi van den Broeck kjemper om å få en plass på Belgias 4×400 meter-lag og det blir spennende å se formen hennes i helgen. Gulars Andreas Haara Bakketun har åpnet sesongen solid og han løper 200 meter og 400 meter hekk denne helgen, der han har notert henholdsvis 21.20 og 52.78 i år.

Det arrangeres seriestevne i Tønsberg på lørdag og der er Tyrvings Helene Rønningen påmeldt 200 meter. Kvinnen som har pers på 23.27 har løpt på 24.07 denne sesongen. Steinkjerlekenearrangeres lørdag og søndag, blant de påmeldt er Steinkjers lovende Bastian Elnan Austad på 200 meter og Thale og Thea Leirfall Bremset fra Stjørdal er påmeldt henholdsvis lengde og høyde.

Weldu Negash fra BUL skal i aksjon på maraton i Praha på søndag og det er nok målet stilt inn på 2:11.30, som er OL-kravet på distansen og drøye to minutter bak persen fra 2014.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy