1979 Views

Stor tro på teknisk talent

Fem hekker, tre menn. Det er alt som er å se på indre bane i Stangehallen en onsdag i vinterferien

Januar 05, 2015
Skrevet av:

admin

De fleste av kretsens utøvere er på treningsleir i varmere strøk, men noen kastere holder til borte i et hjørne, en og annen seig veteran presser runde på runde, og én hekkeløper finpusser teknikk før innendørs- UM. Petter Sørum Hagen er en av de beste teknisk i sin klasse på hekk, med flere UM-medaljer de siste årene. 18-åringen representerer den lille Hedmark- klubben Veldre Friidrett, og trener fast i Stangehallen, ei drøy mil fra bostedet Hamar. Trener Einar Behrns er alltid på plass – han har trent Petter siden han startet med friidrett. Det diskuteres hvorvidt gutten var åtte eller 10 år da han startet, men hekkeløperen selv konkluderer med sistnevnte. En forbipasserende Veldre-veteran får med seg diskusjonen i den nesten tomme hallen, og istemmer: «En lyt finna på no’ anna før fotballen tæk dom». Med tanke på Petters lovende friidrettsresultater er det godt fotballen aldri fikk kloa i ham.

 

LETTE LENGE ETTER TEKNIKKTRENER

TEKNISK TALENT: Petter Sørum Hagen under en av de siste teknikktreningene før UM innendørs, hvor han går for å forbedre sin egen kretsrekord på 60m hekk.
TEKNISK TALENT: Petter Sørum Hagen under en av de siste teknikktreningene før UM innendørs, hvor han går for å forbedre sin egen kretsrekord på 60m hekk.

– Vi så det jo ganske fort – at dette var et hekketalent, sier trener Einar. Petter minnes at han prøvde ut alle øvelsene da han startet med friidrett, og at han etter ganske kort tid ble dreid inn på hekkeløping. – Det var en i klubben som hadde drevet med hekk selv, gjennom mangekamp, og så lenge han hadde noe å bidra med fungerte det godt, men etter hvert ble Petter så god, og da måtte vi søke ny kompetanse, forteller Einar.

Han konsulterte først tidligere landslagsutøver i mangekamp, Grete Rivenes, som Einar kjente gjennom veteranidretten. Grete kom på trening et par ganger, men innså fort at hun ikke hadde stort å lære bort til det unge hekketalentet. Hun tipset deretter om Olav Grasbakken – også tidligere landslagsutøver, med 400m hekk som spesialitet. – Og det var ikke nei i hans munn, ler Einar og peker på sidemannen. Olav er nemlig blitt fast inventar på teknikktreningene til Petter, og har nå tatt turen fra Raufoss til Stangehallen for å terpe litt ekstra før UM. Og det er liten tvil om at han har stor tro på utøveren. – Det er moro å jobbe med utøvere som vil noe, forteller den tidligere landslagsløperen.

 

RASKERE, STERKERE, TEKNISK

– Han er veldig god teknisk, han Petter. Det ser man med en gang. Han har rene, fine bevegelser, sier Olav, og legger til at alt selvsagt kan forbedres. – Han kan bli sterkere og hurtigere. Men det er det som er så fint med tekniske øvelser – det er ikke bare hurtigheten som avgjør – man kan forbedre seg teknisk og dermed oppnå bedre tider. I sprint må man jo bare bli raskere, fortsetter teknikktreneren. De tre karene på indre bane er enige om at styrke og hurtighet er områdene der Petter har mest å hente. Avstanden mellom hekkene er jo ganske lang for hans aldersgruppe.

 

LES OGSÅ: Sprinteren Erik Folkow leverte et monsterløp

 

GOD GJENNOMKJØRING FØR UM

Petter er nettopp ferdig med en god hekke-økt, der han blant annet har kjørt gjennom en ordentlig 60m – med full avstand mellom hekkene. Til vanlig trener han med én fot mindre mellom hver hekk – bevisst, for å trene hurtighet. Olavs teori er at man i konkurransesituasjon,med en passelig dose nervøsitet, ikke merker den ordentlige avstanden så godt. Til tross for denne teorien klarte Petter å rive siste hekken på både kort- og langhekk under UM på Lillehammer 2013. Han lå egentlig an til å vinne, men det ble sølv på begge distanser. – Da var jeg ikke helt i humør etterpå, sier Petter.

Trenerne medgir at det var skikkelig uflaks, men Olav retter det fort til udyktighet. – Det er lett å skylde på uflaks, men hekkene står jo der de skal stå, så det er egentlig udyktighet, sier han lurt. Uflaks eller udyktighet – det ser riktignok ut til at Petter har fått bukt med det. – Fjoråret var preget av en skade, men det er bra igjen nå, og jeg ligger greit an til sesongen, forteller hekkeløperen. På tross av skaden i fjor tok Petter likevel sølv i UM, og tidligere i vinter satte han kretsrekord på 60m hekk under KM i Stangehallen. – Målet for denne sesongen er å få en god plassering i UM, både innendørs og utendørs, forteller Petter. Einar og Olav nikker enig og mener at kretsrekorden senkes ytterligere allerede i innendørs-UM.

 

VEIEN VIDERE

Petter går nå medielinja på Hamar, og ønsker å gå videre i samme retning i fremtiden. – Jeg ser for meg filmskolen på Lillehammer, men rett etter videregående blir det nok først ett år i militæret, forteller han, og legger til at det ikke betyr at han skal slutte med hekk. Trener Einar har som vanlig et godt tips å komme med: – Han får søke seg til garden slik at han kan trene med en Oslo-klubb mens han er i militæret, sier han. Petter er enig i at det ville vært fint å få litt flere å trene sammen med. For øyeblikket er det bare noen få andre unge utøvere i Veldre Friidrett, hvorav kun ei driver med hekk. – Og se på gutten da, han går rett inn i kongens klær, vet du!

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy