This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

–Løpetalentet mitt er ikke særlig stort. Jeg har heller bedre talent for å jobbe hardt.
Dette er maratonløper Runa Skrove Falchs egne ord om sitt eget løpetalent, men etter resultatene å dømme bør vi vel kunne si at talentet for å løpe fort virkelig er til stede. 27 åringen fra Verdal satser for fullt på maraton, og kan skilte med den sterke tiden 2.36.45 fra Düsseldorf i fjor.
Fra et lite miljø
Runa som løper for SK Vidar, studerer juss i Oslo og jobber som ekstrahjelp på Løplabbet ved siden av satsingen.
– Jeg startet å løpe da jeg var 13 år. Løpingen gav tidlig mestringsfølelse, og det ble en naturlig idrett å fortsette med som følge av det. Det var et lite, men godt miljø i Verdal Friidrettsklubb som også hadde motiverende virkning, forteller hun.
Bestemte seg
Trønderjenta oppdaget løpingen for alvor da hun slo gutta på 60 meteren i 6.klasse, og bestemte seg for å satse då hun ble 16 år.
–Jeg deltok på UM og Junior NM, der jeg fikk gode opplevelser. Det var også inspirerende å begynne på idrettslinja på Steinkjer videregående skole, der jeg etter hvert fikk Henrik Sandstad som trener.
Livsstil
Friidrett, og det å løpe langt betyr veldig mye for Runa. Det har etterhvert blitt en livsstil, der hun i stor grad identifiserer seg gjennom løpingen. Den har også gitt mange flotte opplevelser, og møter med spennende mennesker. Målet hennes i første omgang er å satse for fullt til 2020.
–Det er så langt jeg ser i dag, så får jeg evaluere når den tid kommer, – om løpingen lar seg kombinere med en eventuell jobb etterhvert, sier hun.
EM i friidrett:Runa Skrove Falch under finalen på 10 000 meter på Letzigrund Stadion i Zurich, Sveits i forbindelse med EM i friidrett 2014. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Slik trener hun
Det er alltid spennende å høre hvordan en så god utøver trener, og Runa forteller gjerne.
–Kort sagt går det i kvalitet, framfor kvantitet. Jeg løper ganske mye på konkurransefart, pluss/minus ca. 20 sekunder, i form av intervaller, sammenhengende eller progressivt. Har ellers 3-4 helt rolige turer i uken, der jeg av og til bytter ut en av dem med alternativ trening for å avlaste. I tillegg kjører jeg en del skadeforebyggende styrke og tøying. Jeg kjører denne modellen fordi jeg synes den er målrettet og gøy. Den er også effektiv i en hverdag med fulltids studier.
Fornøyd med forberedelsene
Så langt i sesongen har Runa vist at treningen hun legger ned fungerer. I februar løpte hun en flott maraton i Sevilla på tiden 2.37.53.
–Jeg har trent som planlagt uten skadeavbrekk eller lengre sykdomsperioder. Det er vanskelig å si hva maratonløpet i februar indikerer, siden jeg startet for hardt. Det blir derfor spennende å konkurrere videre, avslutter Runa Skrove Falch.
Om Runa Skrove Falch:
Alder:27 år
Fra: Verdal
Bor:Oslo
Klubb:SK Vidar
Studerer:Juss og jobber som ekstrahjelp på Løplabbet.
Trener: Tomasz Lewandowski. I tillegg får Jack Waitz siste ord i saken om det er noe som må diskuteres i forhold til trening og konkurranser. Jeg er svært fornøyd med begge to, og trives med denne kombinasjonen.
Personlige rekorder: 16.11 på 5000m, 33.41 på 10km, 1.14.14 på halvmaraton, 2.36.45 på maraton ( satt i Dusseldorf 2017).
Meritter:
2017
– Norgesmester på halvmaraton
– Årsbeste i Norge på maraton
2016
– EM-deltakelse halvmaraton
– NM-sølv 10 000m
– 1. plass sentrumsløpet
– 2. plass Oslo Maraton
2015
– NM-sølv i terrengløp kort løype.
2014
– EM-deltakelse 10 000m
– Deltakelse i EM for lag, 5000m
2013
– Norgesmester 10 000m
Runas beste løpsopplevelse:
–Høyt på lista ligger vel Gdynia halvmaraton i fjor, samt halvmaraton-debuten i Barcelona et par år tilbake. Felles for begge er at jeg i stor grad overgikk forventningene mine, satte pers og opplevde flytfølelse gjennom hele løpet. Jeg har til gode å oppleve et maraton med god flyt helt inn, men det er noe helt spesielt med å løpe maraton som likevel gjør at de to jeg har fullført er verdt å nevne.