941 Views

VM-håpet balanserer på en knivsegg: – Kroppen er litt porselensaktig nå

September 11, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Kappgjenger Håvard Haukenes tyner kroppen til det ytterste i jakten på en VM-medalje i Doha. – Jeg går for å ta det som er mitt, sier 29-åringen.

Lørdag 28. september skal Haukenes forsøke å realisere sin store medaljedrøm under friidretts-VM i Qatar. 25 runder skal tilbakelegges i den to kilometer lange kappgangstraseen i Doha. Forholdene blir ekstreme.

Startskuddet går en halv time før midnatt lokal tid, og målgang er beregnet til en gang etter klokken 03 på natten. Bak valget av tidspunkt ligger vissheten om at gradestokken på dagtid kan bikke 40 grader i Qatar i september og oktober.

Det stiller store krav til deltakerne. Døgnet må snus, og kroppen må tilvennes den høye luftfuktigheten og varmen som uansett kommer til å omgi konkurransen. I tillegg må formen være prikket perfekt.

De siste ukene har i første rekke det siste hatt hovedfokus.

– Nå balanserer vi på en knivsegg i form av at vi pusher mengde, mengde, mengde. Kroppen er veldig porselensaktig nå, så vi må være forsiktige så vi ikke slår opp noen skader eller noe som helst, sier Håvard Haukenes.

Ørsmå detaljer

NTB møter VM-håpet på høydetrening i landsbyen Font Romeu på grensen mellom Frankrike og Spania. Mens Therese Johaug og resten av den norske langrennseliten lader opp til den kommende vintersesongen med løpeturer og rulleskiturer få meter unna, har Haukenes blikket rettet mot et mål som ligger atskillig nærmere i tid.

I Doha skal bergenseren forsøke å revansjere den sure diskvalifikasjonen fra London-VM i 2017. Forutsetningene for å klare det bør være de aller beste. Treningsarbeidet har vært skjøttet på aller beste vis de siste ukene, og Haukenes sier selv at han er «veldig, veldig fornøyd».

– Treningsmessig er jeg veldig godt forberedt, men varmeakklimatisering er jeg ikke helt forberedt på ennå. Det kommer jeg til å bli de siste ukene. Det blir viktig å bruke tid i varmt klima og vite eksakt hvor mye væske jeg mister per time, hvor mye koffein jeg tåler å innta og hvor mye karbohydrater kroppen klarer å takle i løpet av konkurransetiden, smiler VM-håpet.

– Dette har du oversikt over?

– Jeg begynner å få en grei oversikt. Vi har noen tall vi jobber med.

– Det er små detaljer som avgjør?

– Det er veldig detaljnivå, nesten litt for mye på alt. Jeg har lyst til å være litt enkel i hodet av og til, men heldigvis har jeg folk rundt meg som hjelper meg med dette, smiler Haukenes.

Kan vinne

Medhjelper nummer én er trener Susana Feitor. Hun smiler i likhet med eleven bredt i den franske fjellheimen. Den tidligere kappgjengeren fra Portugal, som fikk treneransvaret for Haukenes etter London-nedturen i 2017, har medaljetro foran Doha-mesterskapet.

– Hovedjobben er gjort. Nå handler det om å optimalisere dagene og å nyte at han skal være der. Det blir et hardt løp, og alle kommer til å kjempe med sine egne våpen. Jeg tror han er en av de beste i feltet, så han vil komme dit og si «ikke glem vikingen», ler hun til NTB.

– Kan han til og med ta gullet?

– Det er mulig, for han er en kriger. Det har dere sett selv. Han må bare ikke bli ivrig, men følge planen.

Hovedpersonen selv velger følgende ord om egen VM-ambisjon:

– Jeg går for å ta det som er mitt. Jeg har lyst på medalje, det er det jeg trener for.

– Sier du at alt annet enn medalje er skuffende?

– Nei, det er jo ikke det. Hvis du pusher deg helt ned i kjelleren og lager hull i kjelleren, og det holder til tiendeplass, er det veldig bra. Det å gi maks av det kroppen min tåler akkurat den dagen er målet. Samtidig er det selvfølgelig medalje jeg har lyst på, og det føler jeg at jeg begynner å bli en god kandidat til nå, smiler han.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy