Thon Hotels Tyrvinglekene

November 24, 2017
Skrevet av:

admin

De prestasjonene der noen legger sjela si i en langside, tilløp eller en sving tek-nikk, de husker du. Selvfølgelig kan du oppleve dem i et elitestevne, men i et stevne som Thon Hotels Tyrvinglekene er det mulig du bevitner dem i hvert heat. Dog, å forutse slike prestasjoner er ikke alltid lett for du vet aldri når en 10-åring, som Sondre Strande Omland bestemmer seg for «å bare bli med.»
Sistnevnte vant 600m i klassen G10 i et min-neverdig løp. Uten hensyn til siste runden ble han med på en åpningsrunde ala 36 sekunder. Det ville gitt 12. plass på 60m. Men han var ikke alene. Hele feltet ble med på åpningsspurten for så å fullføre nærmere oppvarmingstempo. Syre? Det er godt mulig, men Omland hold helt inn og krysset mållinjen til 1:58,92. Etter løpet fortalte han, smilende fra øre til øre. – Jeg er fornøyd»,– Jeg er fornøyd»,

Ble du sliten?

– Litt, kanskje

Hvordan hadde du tenkt til å løpe?

– Jeg hadde tenkt til å løpe 1. runde på 40 sekunder, men så var det noen som løp fort og jeg bare ble med.
Det samme skjedde på 600m i J12 hvor Malin Holsveen fra Raufoss ledet an og heat 1 G11 hvor Teodor Hansen åpnet i høyt tempo og rask frekvens. Tiden er forsåvidt uinteressant i disse unge klassene, men innsatsen som skaper dem er flergangstilfeller i et stevne med over 1000 deltakere. Kulestøt i G14 er

Syver Røinaas (50,35), Johan Wissmann (47,89) og Jørgen Høiden (52,76) går i blokka på 400m.

et annet eksempel, hvor noen gikk i ringen med joggesko mens andre hadde knytt på seg kastsko – det ene eller det andre var ikke nødvendigvis av betyd-ning for prestasjonen. Aanund Tveita fra Otra IL brukte begge deler og viste god spinn og skyv-teknikk. Han vant konkurransen etter å ha støtet 10.11m i 3. runde, i joggesko. Truls Olsens’ 5. støt, et enkelt skyv med mye kraft var 2cm bak.

En annen minneverdig prestasjon kom fra Peter Khoury som hadde reist fra byen Rabweh i delstaten Metn i Libanon. Khoury går på videregående og konkurrerte i G17 hvor han vant 800m. Han tok en tidlig ledelse og passerte 200m på høy 28 og lav 57 på 400m. På 3. run-den så det ut som han var på veg mot å bli tatt igjen, men 17 åringen som fortalte Friidrett at han håper å studere elektroingeniør hadde andre planer.

– Det var planlagt med tidlig ledelse, jeg håpet på 2 blank, men det her var mitt 1. innendørsstevne så det er fortsatt litt igjen å lære. 2. runden gikk bra, jeg hadde tenkt å løpe fra etter 500m, men jeg glemte meg egentlig litt bort på 3. runden, som ble nesten som en liten cool down. Allikevel kjente jeg meg frisk og rask og derfor hadde jeg egentlig ingen problemer med å rykke fra siste 100m»

Dette rykket gikk på drøye 15 sekunder og da han krysset mållinja viste klokka 2:00,46.

«BARE 6 TIMER MED 60 METER»

Sitatet ble sagt av speaker Jo Nesse tidlig lørdag.

Etter 5 og en halv time fortsatte han pro-blemstillingen med «snart 6 timer med 60m, vi kan få abstinenser, hva skal vi finne på?» X antall deltakere, x antall heat, i x antall klasser »fullførte sprint distansen i sentrum av friidretts-banen.

En av dem var Aiden F. Vincent som satte ny stevnerekord på 60m i G13 klassen med tiden 8.03, 1/100 sekund raskere enn den tidligere rekorden. Allikevel var han ikke helt fornøyd med løpet. To uker tidligere satte han forøvrig pers på distansen under Skedsmolekene med tiden 7,99 .

«Det gikk litt dårlig i starten, jeg tripper litt mye og får ikke helt rytmen, men det er noe jeg jobber med sammen med treneren min, jeg prøver å kutte ned antall skritt. Det gikk greit utover i løpet, fikk kanskje ikke helt toppfart, men var allikevel bra, et greit løp.» Sier 13 år gamle Vincent som, var 10/100 foran Martin Aarbogh Brustad, og gleder seg til en utendørssesong hvor han som oftest løper 60, 100 og 200m. Han deltok i sistnevnte under Tyrvinglekene.

Heat 2 for kvinner ble også en interessant hendelse. Først ble det tjuvstart og påfølgende ekstraskudd avfyrt, en av utøverne løp helt til mål før Jo Nesse kommenterte «hopperne har Nammo som sponsor, det burde jo vi også få til, vi bruker jo mye mer krutt enn dem.» Heatet ble vunnet av Christine Bjelland Jensen fra Gular IL (7,78)

Øyvind Strømmen Kjerpeset løp også 60m. I det innledende heatet løp han inn til 6.99.
I finalen krysset han målstreken som nummer 3 til tiden 7,02 med Joachim Sandberg (7 blank) og Eirik Thorshaug (6,9), som løp 6,94 i sitt heat, foran seg.

Det var lørdagen, og etter blant annet 267 gyldige høydehopp var det tid for søndag. Det var nok en dag hvor publikum ble vitne til en fin mulighet som friidrett representerer. Lengdehopp i G11, en øvelse der utøverne snakket, spøkte og gjorde alt annet enn mentale forberedelser og visualiseringer frem til en funksjonær forteller dem at det er deres tur til å hoppe. Dette var gutter som la ned en innsats i starten av tilløpet så sterk at de muligens kjente syra mot slutten, men da sanda var børste bort var vond muskulatur også glemt. Dette var også dagen hvor 200m stod i fokus – ( x antall runder ble løpt av x antall utøvere). Noen løp i piggsko og matchende speedsuit, mens andre løp i joggesko og usynkroniserte klesplagg.

Det som i følge publikums jubel og applaus kan ha vært dagens største prestasjon var Stephan Kyeremehs’, BUL IL, 200 meter i G16. – ( x antall runder ble løpt av x antall utøvere) Noen løp i piggsko og matchende speedsuit, mens andre løp i joggesko og usynkroniserte klesplagg. Det som i følge publikums jubel og applaus kan ha vært dagens største prestasjon var Stephan Kyeremehs’, BUL IL, 200 meter i G16.

– De er som skapt for langsprint, sa Jo Nesse om Kyeremeh og hans klubbkamerat Philip Jason Omollo da de var halvveis inn i siste sving. Begge løp med høy frekvens, kraft og godt leddutslag i hofta.

– De minner om amerikanske sprintere, fort-satte Nesse. Der er han inne på for Keyeremehs’ 22,51 og Omollos’ 23,03 ville satt sine sport i Artie O’Connor College Invitational (som du kan lese om på side 14. ) hvor 4x200m for high school (9.klasse – 2.vgs) gutter ble vunnet på 1:31.60.

Men var dette dagens mest tydelige applaus?

Tidlig lørdag morgen

– Ja, men med god konkurranse fra Aiden Vin-cent i 200m G13. Han føk ut av blokka i bane 6 og holdt samme tempo nedover langsida, gjen-nom svingen og over målstreken til 25,47 og omtrent like stor applaus som Kyeremeh.

Prestasjoner som huskes

JOHAN WISSMAN som blant annet løp VM finale på 400m i 2007 (44,72/7.plass) og OL finale på samme distanse i 2008 (45,39/8. plass) deltok på 400m lørdag og 200m søndag. Han tilbakela 400metern på 47,89 – som var ny svensk M35 rekord. Den tidligere rekorden, 48,93, ble satt av MATTIAS SUNNEBORN 28. januar 2006. Etter løpet fortalte han til Friidrett at det var grymt å løpe. «Målet var under 48, så jeg er fornøyd, nå blir det 200m i morgen og så SM. Det er fint å løpe her, det er god trening.» Den 26. februar vant han SM finalen på 200m med 21,11.

INGVILD MEINSETH OG IDA EIKANGS’ 60M LØP i hvert sitt innledende heat og finalen. Meinseth løp 7,51 i heatet,57/100 foran nærmeste konkurrent, mens Eikangs’ 7,57 var 49/100 foran 2. plassen. I finalen løp de ved siden av hverandre i bane 4 og 5 og etter et tett løp viste Meinseth seg som den raskeste med tiden 7,49 mot Eikangs’ 7,54. Begge tidene ville holdt til seier i senior klassen.

ALEXANDER NYBERGET fra Askim IF som i høyde G17 klarerte både 1.80 og 1.85m på 3. forsøk. Og Fabian Weinberg , Kristiansand IF som i G16 klarerte 1.8m på 3. forsøk etter å ha fått med seg publikum. Han klarerte 1.85m på1. forsøk.

• Heat 3 av 200m jenter 18/19 hvor det i 1. halvdel av løpet så ut som TONJE FJELDE KRISTIANSEN fra Orion var på veg mot seier etter en kjapp start og god løping gjennom svingen og langsida, men da hun nærmet seg Ida Eikang i banen utenfor viste sistnevnte seg som sterkest og vant med tiden 24,59 mot Kristiansens’ 25,50.