4323 Views

Solid hinderframgang tenner EM- og VM-håp

Han spilte fotball i barneog ungdomsårene, men konverterte til friidrett nærmest ved en tilfeldighet som 19-åring. Seks år etter har Jacob Boutera tatt steget til høyt nivå. Så høyt at han har et høyst berettiget håp om både EM- og VM-start neste år.

Juli 14, 2021
ELDORADO: Jacob Boutera har alltid verdsatt nærheten til skog og mark høyt. Det har det hjemmekjære løperesset nok av i sitt nærmiljø i Aurskog, øst på Romerike.
Skrevet av:

Jon Wiik

Det blir i så fall i hans «nye» øvelse, 3000 meter hinder, der han har gjort oppsiktsvekkende framgang denne forsesongen. Den personlige rekorden er senket med drøyt 17 (!) sekunder, og med 8.26,60 – pluss en dose rankingpoeng – snuste han sensasjonelt nok på OL-deltakelse i Tokyo.

– Jeg depper slett ikke over at den billetten glapp. OL-start var knapt i mine tanker før sesongstart, og jeg er veldig godt fornøyd med å ha stabilisert meg på et mye høyere nivå enn jeg var. Det forsterker drømmen om å komme med både i EM i München og VM i Eugene i 2022, sier 25-åringen til Friidrett.

EM-kravet er allerede underskredet med god margin, og VM-kravet på 8.22 – det samme som til årets OL – begynner å bli høyst realistisk.

Kvantesprang

Derfor er det slett ikke rart at han kommer til å vri mye mer av sitt fokus over fra det som til nå har vært spesialdistansen, 1500 meter, til 3000 meter hinder. Han lister opp tre grunner for det:

– Her i Norge er det mye vanskeligere å komme med i makskvoten på tre deltakere på 1500 meter enn på hinder. I sistnevnte øvelse er også tidskravet ”lettere” å underskride. Dessuten tror jeg jo at jeg har et potensial i den øvelsen.

Det siste har han til de grader bevist nå i sesonginnledningen. I årsdebuten i belgiske Oordegem 29. mai, hans tredje hinderløp i hele karrieren og det første på to år, tok han et kvantesprang med 8.27,15 – og spratt opp fra 30. til 9. plass på den norske alle tiders-statistikken. I Nice 12. juni forbedret han seg til 8.26,60 og avanserte ytterligere to plasser ved å passere både Jakob Ingebrigtsen og Tom Egil Kårbø.

– Men for min del er det ikke snakk om et enten-eller. Jeg har fortsatt ambisjoner om å komme meg godt ned på 3.30-tallet på 1500 meter. Det går fint an å kombinere satsing på begge distanser. En stor del av treningsarbeidet er det samme for begge, sier romerikingen, som etter å ha gått drøyt fem år «i læra» i Gular nå opptrer i Ull/Kisa-drakt.

FIRBEINTE TRENINGSKAMERATER: På en velpreparert skogsvei like ved hjemstedet har den landskjente travtreneren Erik Killingmo gitt Boutera lov til å boltre seg. Dette er en av hans mange treningsfasiliteter i nærområdet.
FIRBEINTE TRENINGSKAMERATER: På en velpreparert skogsvei like ved hjemstedet har den landskjente travtreneren Erik Killingmo gitt Boutera lov til å boltre seg. Dette er en av hans mange treningsfasiliteter i nærområdet.

Lagkamerat med ajer

Både flyttingen tilbake til Østlandet og klubbskiftet falt seg naturlig. Da Universitetet i Bergen måtte stenge på grunn av koronaen i mars i fjor, valgte han å vende hjem til Aurskog og fortsette jusstudiene ved Universitetet i Oslo. Da var det også naturlig å melde overgang til den lokale eliteklubben.

Aurskog er ei landsens bygd på østre Romerike med sterke fotballtradisjoner. Det var derfor knapt til å unngå at også lille Jacob valgte fotball, i likhet med alle vennene, som førsteklassing. Han spilte for moderklubben Aurskog- Finstadbru til han var 14. Året etter gikk ferden til distriktets storebror Lillestrøm SK, der han fortsatte som gutte- og juniorspiller til han var 19. Som løpssterk midtbanespiller og senere høyre back fikk han vist fram et åpenbart fotballtalent.

– Et artig minne er at jeg prøvespilte samme dag som Kristoffer Ajer. Han kom fra Rælingen og jeg fra Aurskog. Selv om han er to år yngre enn meg, spilte vi mye sammen i de fem årene, og ble gode kompiser. Flere andre lagkamerater er også blitt elitespillere, forteller Jacob.

SUKSESS I «NY» ØVELSE: Jacob Boutera har gjort stor suksess på 3000 meter hinder denne forsesongen. Dette ser nå ut til å bli hans hovedøvelse framover, men han forsikrer at han fortsatt har mye ugjort også på 1500 meter.
SUKSESS I «NY» ØVELSE: Jacob Boutera har gjort stor suksess på 3000 meter hinder denne forsesongen. Dette ser nå ut til å bli hans hovedøvelse framover, men han forsikrer at han fortsatt har mye ugjort også på 1500 meter.

Skjebnekveld på skansemyren

Men våren 2015 pådro han seg kyssesyken, og ga opp fotballen. I august samme år flyttet han til Bergen for å studere – først to år med psykologi og pedagogikk før han i 2017 startet på et femårig jusstudium.

Han slet lenge med ettervirkningene av sykdommen, og var dårlig trent den første høsten i vestlandsbyen. En joggetur brakte ham en kveld helt tilfeldig innom Skansemyren, der en gjeng Gular-løpere drev og trente. Denne kvelden skulle vise seg å bli den spede starten på juniorens nye og spennende idrettsliv.

– Jeg ble stående og se på gutta løpe, og kom i prat med treneren deres, Asgeir Thomassen. Han var nysgjerrig på meg, jeg fortalte historien min, og dermed var kontakten opprettet. Han sendte meg treningstidene deres, jeg ble med på noen fellestreninger – og ble fort bitt av basillen, forteller Boutera.

I sin første banesesong, 2016, presterte han høyst habile tider på alle distansene fra 800- til 5000 meter, og gnisten var for alvor tent. Året etter tok han enorme kliv på alle (se fakta), og selvfølelsen steg ytterligere mange hakk. Det eneste skåret i gleden var at han ikke nådde målet om å kvalifisere seg til NM i Sandnes. Derfor ble NM-start i Byrkjelo et stort mål for påfølgende sesong.

AFRIKANSKE GENER: Jacob Boutera ser ikke bort fra at hans afrikanske gener er en medvirkende årsak til hans framgang på friidrettsbanen. Hans far, Jan Boutera, er fra Algerie, nabolandet til Marokko, og var selv en habil løper for KFUM i unge år. Han følger nå nøye med på utviklingen til sønnen, som her fører an i finalen på 1500 meter i Bergen i fjor.
AFRIKANSKE GENER: Jacob Boutera ser ikke bort fra at hans afrikanske gener er en medvirkende årsak til hans framgang på friidrettsbanen. Hans far, Jan Boutera, er fra Algerie, nabolandet til Marokko, og var selv en habil løper for KFUM i unge år. Han følger nå nøye med på utviklingen til sønnen, som her fører an i finalen på 1500 meter i Bergen i fjor.

Inspirert av stor framgang

Det klarte han med glans. 2018 ble i det hele tatt det kanskje mest avgjørende året for Bouteras utvikling til nå. Det startet med 4. plass i NM i terrengløp på Osterøy, rett bak løpere som hadde vært langt bedre enn ham året før, samt bronse sammen med treningskompisen Jens Bøhmer i stafetten.

– Osterøy-helga var viktig for meg. De to løpene ga meg en stor trygghet for at jeg var på rett spor, og var veldig inspirerende for fortsettelsen. Tidsmessig var det store målet å løpe under 3.50 på 1500 meter, og da jeg klarte det under Bislett Games, var sesongen fullkommen, minnes den stilrene løperen.

Med 3.49,42 forbedret han seg med ni (!) sekunder fra året før, og brøt en barriere. Det var forresten om høsten dette året han prøvde seg på 3000 meter hinder for første gang, med sølv i U23-NM på Bislett som resultat. 9.09,09 ble så senket til 8.43,96 i Sollentuna året etter.

– Det var i 2018 jeg for alvor innså talentet og potensialet mitt, og jeg skjønte at jeg gjorde mye riktig på trening. Det var tydelig at Gulartrenernes oppskrift fungerte bra, fastslår han, og tallenes tale fra de to neste sesongene, da framgangen bare fortsatte, er ytterligere bekreftelser på det.

Takker gular-miljøet

Jacob Boutera er i det hele tatt veldig ydmyk og takknemlig for det de fem årene i bergensklubben ga ham.

– Det kjempegode løpermiljøet i klubben, med mange som var bedre enn meg og som jeg derfor fikk strekke meg etter, var helt avgjørende for meg. Trenere og ledere, anført av Asgeir Thomassen, Arne Risa og styreleder Knut Forthun, var helt prima. Selv flyttet jeg inn på Gular-huset og bodde der i fire år, og i to år satt jeg dessuten som utøvernes representant i klubbens styre. Dette ga meg en ekstra sterk tilknytning, og gjennom at jeg var med og driftet klubben ved siden av egen aktivitet fikk jeg en god tilleggserfaring, sier Boutera.

Han legger derfor ikke skjul på at det var en meget vanskelig avgjørelse å ta da han til slutt valgte å forlate Gular etter fjorårssesongen.

– Men jeg møtte stor forståelse for beslutningen, i og med at jeg hadde flyttet hjem til Østlandet og fått anledning til å fullføre jusstudiene i Oslo, legger han til.

VIKTIG NM-MEDALJE: NM i terrengløp på Osterøy i 2018, da han bl.a. tok stafettbronse sammen med Gular-kompis Jens Bøhmer, ga Jacob Boutera en stor porsjon trygghet og inspirasjon.
VIKTIG NM-MEDALJE: NM i terrengløp på Osterøy i 2018, da han bl.a. tok stafettbronse sammen med Gular-kompis Jens Bøhmer, ga Jacob Boutera en stor porsjon trygghet og inspirasjon.

Fikk eierskap til egen trening

Han drar imidlertid fremdeles stor nytte av alt han lærte i Gular-årene, og har jevnlig kontakt med Asgeir Thomassen, som fortsatt hvisker han noen gode råd i øret. Jacob er nemlig nå sin egen trener i det daglige, selv om han selvsagt har et godt støtteapparat i ryggen i Ull/Kisa, anført av utrettelige Hans Jørgen Borgen.

– Måten som Asgeir trente meg på gjorde meg selvstendig. Jeg var delaktig i utarbeidelsen av treningsopplegget mitt, noe som ga meg både mye læring og et viktig eierskap til det jeg holdt på med. Det kommer godt med nå når jeg i stor grad tar ansvar for egen trening, forklarer 25-åringen, som også savner Bergen som by og ikke minst studentmiljøet.

– Jeg fikk et stort nettverk i byen, som jeg dessuten vil huske for alltid fordi årene der innebar et veiskille for meg. Men jeg trives enda bedre her i hjembygda, hvor jeg er nærmere familie og kompiser.

– Her er det stille og rolig i forhold til en storby. Nærheten til naturen, skog og mark er noe jeg alltid har verdsatt høyt. Og for min del er de store og varierte treningsmulighetene et stort pluss. Den slags hadde jeg ikke tilgang på i Bergen. Det er først når man kommer bort at man skjønner hvor bra treningsfasiliteter vi har her. De utnytter jeg mye, understreker den hjemmekjære aurskogingen, der vi sitter på hver vår stubbe et stykke inne i skogen noen hundre meter unna hjemstedet.

HJEMMEKJÆR: Jacob Boutera er glad i hjembygda Aurskog, og tar gjerne en tur til bygdas perle når han skal koble av. – Jeg har stor respekt for alle som har bidratt til å ta vare på Aur Prestegård. Her lukter det mye og imponerende dugnad og frivillighet lang vei. Resultatet av alt arbeidet er en attraksjon som betyr mye for nærmiljøet og som alle i bygda kan være stolte av, sier han ydmykt.
HJEMMEKJÆR: Jacob Boutera er glad i hjembygda Aurskog, og tar gjerne en tur til bygdas perle når han skal koble av. – Jeg har stor respekt for alle som har bidratt til å ta vare på Aur Prestegård. Her lukter det mye og imponerende dugnad og frivillighet lang vei. Resultatet av alt arbeidet er en attraksjon som betyr mye for nærmiljøet og som alle i bygda kan være stolte av, sier han ydmykt.

Offensiv på 1500 meter

Der har han nettopp avsluttet ei formiddagsøkt på en velpreparert skogsvei, som en av distriktets mange travtrenere bruker til å trene hestene sine. Og der kommer han nok også til å tilbringe mye tid utover sommeren, når den sterke sesonginnledningen skal følges opp.

Etter en hektisk konkurransemåned med hinder i fokus, som tappet ham for både krefter og energi, har han nå prioritert trening de siste ukene. Ikke minst med tanke på å sprenge 3.40-grensen på 1500 meter, som han føler seg kapabel til.

For der har Boutera unektelig fortsatt mye å hente. Det er mange i friidretts-Norge som tror at han blir nestemann under det som fremdeles er en gjev milepæl på 1500 meter – Lars Martin Kaupangs legendariske norgesrekord på 3.37,4, som sto i 36 år fra den ble satt i 1976 til Henrik Ingebrigtsen omsider fikk has på den i 2012. Siden har hans to brødre Filip og Jakob underskredet den, men ingen andre enn brødretrioen fra Sandnes.

Men i NM til høsten velger nok Jacob Boutera 3000 meter hinder. Det vurderte han også i fjor, men da ble det 1500 meter i stedet. Det var umulig å kombinere de to øvelsene, og dermed valgte han nok bort en sikker NM-tittel i hinder, sett i ettertid.

Nå ser det ut til at han vil ta sitt monn igjen på den distansen i årene framover.

– Men det er klart at jeg vil trenge mye mer hinderspesifikk trening i min ”nye øvelse”. Der har jeg mye å hente. Og derfor vil jeg prøve den ut så mye som mulig i sommer, med tanke på å ta det store steget neste år, forklarer Jacob Boutera, som akter å bruke denne sesongen godt.

Opptakten viser at han er veldig godt i gang med det!

Fakta

Jacob Boutera
Navn: Jacob Boutera
Født: 29. april 1996.
Hjemsted og nåværende bosted: Aurskog.
Yrke: Studerer jus ved Universitetet i Oslo.
Klubb: Ull/Kisa IL (IL Gular 2016-2020).
Øvelser: Mellom- og langdistanse + 3000 meter hinder.

Viktigste meritter:

EM innendørs Torino 2021: Utslått i forsøk 1500 meter.
NM: Bronse 1500 meter 2019, 5. plass 1500 meter 2021, 4. plass individuelt og bronse stafett terrengløp 2018, gull 4×1500 meter stafett 2018.
U23-NM: Sølv 3000 meter hinder 2018.

Resultatutvikling 1500- og 3000 meter:

2016: 4.14,10 – 8.48,00.
2017: 3.58,39 – 8.35,37.
2018: 3.49,42 – 8.24,48.
2019: 3.42,75 – 8.06,41.
2020: 3.41,08 – 8.05,24.

5000 meter:
2016: 15.56,91.
2017: 15.12,22.
2020: 14.12,29.

3000 meter hinder:
2018: 9.19,09.
2019: 8.43,96.
2021: 8.26,60.

Tidenes topp-10 3000 meter hinder
8.12,05 Jim Svenøy, Fræna (1997)
8.16,75 Bjørnar Ustad Kristensen, Sandnes (2007)
8.23,11 Espen Borge, Tjalve (1987)
8.24,13 Are Nakkim, Moss (1988)
8.25,2 Knut Kvalheim, Tjalve (1974)
8.26,0 Sverre Sørnes, Gular (1972)
8.26,60 Jacob Boutera, Ull/Kisa (2021)
8.26,81 Jakob Ingebrigtsen, Sandnes (2017)
8.27,01 Tom Egil Kårbø, Stord (2019)
8.29,00 Roger Gjøvaag, BUL (1986)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy