3254 Views

Diskoskjempen fra Bergen

Juli 28, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

– Ingenting er bedre enn å kaste smertefritt og se diskosen fly av gårde, sier Sven Martin Skagestad. Og nettopp det har diskoskasteren fra Bergen fått kjent på i våres. Etter at han ble operert for prolaps i fjor høst har kontinuitet i treningen gitt resultater. Nå satser den småbarnspappen for fullt mot OL i Paris.

TEKST OG FOTO: KRISTIN ROSET

Den 2,01 meter høye mannen fra Godvik utenfor Bergen begynte forholdsvis sent med friidrett, og det måtte en gymlærer til for å oppdage Skagestads kastarm i 14 års alderen.

– Det var fotball og karate som betydde noe fram til jeg var 14 år. Jeg var spesielt glad i karate. Det var utrolig gøy. Men da gymlæreren Tor Inge Førland så meg kaste spyd på skolen fikk han farten på seg til å introdusere meg for friidrett. Han er jo selv en tidligere friidrettsutøver, sier Skagestad.

Hadde du ingen anelse om at du hadde et talent innenfor å kaste ting?

– Vel, jeg merket jo at jeg kastet småstein en del lengre enn kameratene mine. Og da vi hadde liten ball på skolen flydde ballen langt. Ja, jeg har også blitt fortalt at lærerne måtte sikre omgivelsene, hvor de andre elevene befant seg da jeg kastet eller var med på slåball, sier han og ler.

 

KONTROLL: Den 2 kilos tunge diskosen er i trygge hender når Sven Martin briljerer.

Ikke lenge etter ble Sven Martin med på et stevne, der han vant spydkonkurransen. Da begynte ballen å rulle for alvor med innmelding i Norna-Salhus, og telefon fra Friidrettsforbundet og Thomas Rosvold. Fra å bli oppdaget av gymlæreren ble han fra nå av også lagt merke til av trenere på landslaget.

– Jeg husker spesielt sommeren 2010 da jeg var 15 år. Jeg trente blant annet med Steinar Kleppe, og lærte mye. Fra å kaste 34 meter i diskos fløyt den plutselig 55 meter på bare noen uker. Det var rått, sier han.

Hordalands største talent
Framgangen fortsatte selv om han opplevde skader og måtte under kniven. Den første store opplevelsen fant sted i Eugene i 2014. Da kastet han til bronse i Junior-VM med 63,21 meter. Med dette ble han kåret til Hordalands største talent av Bergens Avisen i samarbeid med Olympiatoppen. Skagestad fikk denne beskrivelsen av avisen i 2014:

«Bronse i junior-VM i diskos. Gull i diskos og kule i junior-NM, sølv i spyd. Sølv i diskos og kule i senior-NM. Et beist av en utøver i en friidrettsgren der fysikken er helt avgjørende».

– He he, det var moro, sier han litt forlegent.

To år senere ble Sven Martin tatt ut til OL i Rio etter å ha kastet over 65 meters grensen. En barriere for mange diskoskastere.

– Det gikk ikke som jeg håpet på. Jeg ble nummer 13 i kvalifiseringen, så jeg var akkurat utenfor de 12 beste som går videre. Likevel var det en utrolig opplevelse jeg aldri ville vært foruten. Jeg var fortsatt svært ung (21 år), og så dette som en formidabel erfaring å ta med seg videre, forteller han.

Reisen videre skulle likevel ikke vise seg å være like enkel. Sven Martin kastet kortere og kortere bortsett fra noen kast innimellom som blant annet sikret han gull i U23 EM.

– Ja, jeg gikk inn i en tid hvor det ikke satt slik som før. Under U23 EM i polske Bydgoszcz fikk jeg heller ikke den responsen jeg regnet med. Da måtte jeg grave frem det jeg hadde i meg, sier Skagestad.

– Om jeg prøvde å ta i, gikk det bare galt. Det ble som å konstant måtte kjøre med bremsen på når jeg skulle kaste, beskriver Skagestad, som på toppen av det hele også fikk et par plagsomme og langvarige skader i foten, som forverret det hele.

Skagestad og treneren studerte og analyserte videoer, de la treningsplaner som virket solide, fulgte dem til prikke. Men også 2019-sesongen endte forvirrende svakt. Nå kunne han kaste ti meter kortere enn rekordkastet, og han forsto ikke hvorfor. Høsten 2019 hadde det gått fire år med bare motgang.

– Det var en tøff tid. Jeg kan ikke legge skjul på det, sier han.

DISKOSHENDER: Skagestads hender er laget for å kaste diskos.

Ny sjanse
Sven Martin Skagestad og teamet rundt han bestemte seg for å ta kontakt med suksesstreneren Vesteinn Hafsteinsson. Islendingen er kjent for å ta råtalenter og forme dem til mestere over tid. Dette har han gjort flere ganger, blant annet med svenske Daniel Ståhl. Og Vesteinn hadde lagt merke til Skagestad, og sa ja til å hjelpe han videre. En sjanse Sven-Martin ikke kunne la gå fra seg. Like over nyttår i 2020 startet de samarbeidet.

– Jeg var den desidert dårligste der, men Vesteinn så noe i meg. Det ble brukt ekstremt mye tid på analysering av teknikken for å finne årsakene til at diskosen ikke ville fly langt. Til slutt falt brikkene på plass. Så fra 2020 har vi jobbet kontinuerlig med å sette sammen puslespillet. Dessverre ville en saftig prolaps sette meg mye tilbake høsten 2020, men etter at en vellykket operasjon i fjor har jeg fått trent jevnt og godt. Det har vist seg å gi resultater mot gode gamle lengder, forteller Loddefjordingen som per skrivende stund står med 64,28 fra 22.mai i år.

– Det er deilig å ha fått smaken på å treffe ordentlig igjen. Det er ingenting som er bedre enn å kaste smertefritt og se diskosen fly av gårde, sier han.

Hvordan foregår utøver-trener samarbeidet?

– Vi holder kontakten hver dag, enten via telefon eller online. Jeg har brukt å reise dit en del, men på denne tiden av året blir det mindre. Jeg synes det går overraskende bra. Vesteinn er tydelig og klar i tilbakemeldingene, så jeg synes det fungerer godt selv om han bor i Sverige, sier han.

 

FAMILIEN: Sven Martin er pappa til lille Ronja, og gift med Paula Nedberge Skagestad. Her er de samlet under NM i Stjørdal.

Om studier og papparollen
Sven Martin er i dag blitt 27 år, holder seg fremdeles på hjemlige trakter og er blitt pappa til Ronja på fire måneder sammen med Paula Nedberge Skagestad. Hun er forøvrig søster til sleggekaster Beatrice Nedberge Llano. Sven Martin utdanner seg til ingeniør innen energi ved siden av satsingen.

– Jeg liker å ha noe annet å gjøre ved siden av friidretten. Det at jeg har hatt studiene har betydd mye, spesielt når jeg har vært skadet, men også som en avkobling etter trening. Det er også viktig for meg å tenke framover. Det kommer jo en tid etter friidrettskarrieren. Nå som jeg har blitt pappa også, har jeg måttet lære meg å bli mer har strukturert i hverdagen. Det fungerer foreløpig veldig bra.

Skagestad er skadefri, og ser lyst på kastingen. Nå kan han endelig trene og kaste uten smerter. Det betyr mye for motivasjonen.

– Jeg har virkelig fått smaken på å kaste langt igjen. Det kjennes godt. Målet er å kvalifisere meg til seniormesterskap, sette nye perser og på lengre sikt står OL i Paris som hovedmålet. Da har jeg forhåpentligvis fått et par gode år til med kontinuitet uten skader. Det er det som skal til for å nå de lange lengdene. Jeg har troen, avslutter den sindige og solide diskoskasteren.

 

EN VANLIG TRENINGSUKE
Mandag: Kasting og styrke
Tirsdag: Kasting og styrke
Onsdag: Aktiv hvile
Torsdag: Kasting og styrke
Fredag: Kasting og styrke
Lørdag:
Aktiv hvile
Søndag:
Hvile eller stevne

 

OM SVEN MARTIN SKAGESTAD
Alder: 27 år
Bor: Vest-Godvik, Bergen
Familie: Gift med Paula Nedberge Skagestad. 1 barn.
Studerer: Til sivil ingeniør innen energi.
Trener: Vesteinn Hafsteinsson
Klubb: Norna-Salhus
Meritter:
Gull U23-EM, 2017
Bronse i Junior-VM Eugene, 2014
Utallige NM medaljer
Perser:
Diskos: 65,20 meter
Kule: 18,18 meter
Spyd: 68,29meter

Favoritter:
Kastarena: En grusbane i Ågotnes.
Treningsleir plass: Sør-Afrika
Treningsøkt: Kastøkt
Mat: Fersk fisk fra Øygarden
Drikke: Melk
Avslappingsmetode: Fiske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy