2306 Views

Gloppen-kasterne med mange nye gull

– Oj! Slik reagerte Gloppen-trener Jørund Årdal da en av hans kastere avsluttet UMinnsatsen med et kjempekast i diskos. UM bød på mye jubel for nordfjordingene.

September 09, 2015
Skrevet av:

admin

– Oj! Slik reagerte Gloppen-trener Jørund Årdal da en av hans kastere avsluttet UMinnsatsen med et kjempekast i diskos. UM bød på mye jubel for nordfjordingene.

 

Det var attenåringen Thomas Mardal som sto for det gode diskoskastet, som ble målt til 56,02. Med 56,26 under junior- NM og 56,57 som årsbeste, begge på hjemmebane, har han også tatt sølv under junior-nordisk og deltatt i junior-EM.

– Jeg har hatt mer fremgang enn jeg hadde forventet. Jeg tror jeg bare har gjort de riktige tingene, fastslår Mardal. Han vant også kule med 16,12. Gloppen Friidrettslag er en overbygning med klubbene Breimsbygda, Brodd, Fjellhug/Vereide, Hyen og Sandane. Utøvere fra alle klubbene var med under UM, med Hans Sande fra Brodd og Thomas Mardal fra Sandane i spissen. Fansen hadde benket seg i kastsvingen, hvor de fikk se mange gode kast av klubbkameratene. Av to gull, fire sølv og tre bronse kom en bronse på 100 meter, resten i kast.

 

MEST KASTER

Undertegnede intervjuet også Mardal under UM i 2013, da han tok fire gull og ett sølv. Samtalen handlet mye om mangekamp. Nå har han hatt

MENGDE: Thomas Mardal mener at det han først og fremst trenger i kule, er mengdekasting. Her under vinnerkonkurransen i UM.

mest trening og fokus på kast.

– Hurtigheten er fortsatt viktig, så det blir fortsatt noen 100-metere, sier Mardal som er under elleve sekunder i år (10,97). Lengde gir derimot veldig fort vondt i kneet, og spyd er ikke helt bra for albuen. Han heller i så fall mer mot slegge.

– Jeg har tenkt på junior-VM neste år i både diskos og slegge. Slegge-feelingen har forsvunnet litt på slutten av sesongen, men det eneste jeg mangler i kule og slegge er mengdekasting, forteller Mardal. Kravet er 68,00 og Mardal har 64,82 i år. Friidrett presiserer at junior-VM 2016 skulle gått i Russland, noe som har skapt usikkerhet nå som Russland er utestengt av IAAF. For de som bestemmer seg for å satse slegge, er det likevel ingen tvil om at Gloppen kan øvelsen. Det viser blant annet Hans Sande, som er ett år eldre enn Mardal.

 

DUELLER I SLEGGE

Under UM fikk Sande samme resultat som Jon Nerdal fra Norna-Salhus – 62,25. Sande tapte på «countback», altså et dårligere andrekast. Det er ganske uvanlig at man prikker inn nøyaktig like kast når avstandene er så lange som i slegge.

– Noen sa at det kanskje aldri hadde skjedd, forteller Brodd-kasteren. UM er en betydningsfull konkurranse for Sande og de andre. Når man er i eldste gutteklasse blir det jo det samme som junior-NM, påpeker han. Under junior-NM på hjemmebane i Byrkjelo tok Sande seg av gullet. Det ble hele 64,68 meter foran Nerdals 63,56.

– Jeg lyktes «delvis» der, og vant på tilfeldigheter. Det var en fordel med hjemmebane med mer hjemmepublikum og familie til stede, men jeg måtte øve meg opp på Byrkjelo-ringen. Selve ringen på Byrkjelo stadion er nemlig ikke så vant som man kanskje skulle tro. Gloppens sleggekonkurranser går til vanlig på en annen bane, Loggane. Dessuten har Sande flyttet til Bergen, samme by som konkurrent Nerdal kommer fra. Her tar Sande realfag for å muligens bli ingeniør på sikt.

– Jeg kaster mest på Fana, men har trent mindre kule og diskos, opplyser han. Han fikk det heller ikke helt til i kule med fem døde støt. – I forhold til mange andre sleggekastere har jeg hatt taket på dem fysisk, men jeg får ikke alt ut i slegga, svarer Sande på spørsmål om hvor han har mest å hente. Han vil også komme seg mer opp internasjonalt. Junior-nordisk ga en sjetteplass i slegge for ham, langt bak årsbeste.

 

SAMLINGER VIKTIG

RÅD: Thomas Mardal får råd under diskoskonkurransen av trener Jørund Årdal.

Til slutt roser både Mardal og Sande samlingene som hører inn under rekrutteringslandslaget i forbundet.

– Samlinger pleier å gi mye framgang. Det blir 2–3 meter lengre på trening nesten med en gang, så går resultatene litt ned før neste samling. Det gjelder for veldig mange andre, forteller Sande. Mardal er helt enig:

– Samlingene er et utrolig viktig tiltak. Man får tilbakemelding fra trenere som virkelig kan dette, avslutter Sandane-kasteren. Gloppener bare den fjerde største kommunen i Nordfjord, men har en kjent bane, glimrende friidrettskultur, trenere og videregående skole med idrettslinje. Klubballiansen vil også være godt med under framtidige UM, noe vi så av samarbeidsklubbenes UM-medaljer i 15- og 16-årsklassene samt en bra sesonge i diskos og slegge i G14.

«Samlinger pleier å gi mye framgang. Det blir 2–3 meter lengre på trening nesten med en gang, så går resultatene litt ned før neste samling.»

HANS SANDE

 

LES OGSÅ: Norges beste spydkaster

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy