1283 Views

Etter eksamen

Karoline Skatteboe, opprinnelig fra Bærum og Tyrving friidrettsklubb snakker med Friidrett via Skype. Hun er for øyeblikket student ved Massachusetts Institute of Techno-logy.

November 24, 2017
Skrevet av:

admin

Friidrett tok en prat med begge for å høre hva tiden som student athlete blant «Cowboys og Mustangs» har betydd for dem.

Karoline Skatteboe, opprinnelig fra Bærum og Tyrving friidrettsklubb snakker med Friidrett via Skype. Hun er for øyeblikket student ved Massachusetts Institute of Techno-logy. MIT er rangert som verdens 5 beste univer-sitet og har i løpet av sin historie huset 87 nobel pris vinnere. Skatteboe studerer til en mastergrad i forretningsanalyse.

Hva tror du tiden som collegeutøver har bidratt til?
– Det har nok bidratt til at jeg har nådd mange av de målene jeg har satt meg både på idretts-banen og utenfor, men det har nok større inpakt i USA å si at man har vært idrettsutøver på på college da folk vet hva det innenbærer.»
Det er godt mulig hun er inne på noe her for man trenger ikke å bla gjennom mange tids-skrifter for å forstå at norske college utøvere ikke får spalteplass av norske journalister, selv om flere av dem leverer prestasjoner på linje med nasjonale og internasjonale utøvere.

Men bør norske bedrifter og organisasjoner få øynene opp for NCAA student athletes?

– Ja. På grunn av flere ting.

17. februar 2016 publiserte Wall Street Journal en artikkel hvor de viser til en undersøkelse fra 2014 gjennomført av Gallup-Purdue Index hvor 30 000 student athletes ble intervjuet for å finne verdien av en college utdannelse. I følge denne undersøkelsen rapporterte 48% av alle kvinnelige idrettsutøvere spurt at de føler engasjement på jobb mot 41% blant ikke-idrettsutøvere. Blant menn var det 38 mot 36%. Men det er ikke alt, videre forklarer undersøkelsen at det er mer sannsynlig at tidligere student athletes rapporter 4/5 nøkkelområder i livet som mer positiv enn ikke-idrettsutøvere.

Hvordan de føler seg fysisk, tilknytting til sitt nær-område, hvordan de passer inn i sitt sosiale nettverk og mening med livet. Det femte, økonomisk velvære var det relativt likt med 38% blant student athletes og 37% blant ikke- utøvere.

En annen undersøkelse som støtter dette argumentet ble gjennomført av Longtitude Research – et rådgivnings, forsknings og kommunikasjons firma basert i London. Making the connection: women, sport and leadership  inter-vjuet 400 kvinnelige ledere på det Europeiske, Amerikanske og Asiatiske kontinentet om betydningen av idrett for deres karrierer. 74% svarte de tror idrett kan akselerere kvinners ledelses og karriere potensiale. 2/3 svarte også at de tror idrettsbakgrunn er positivt når de vurderer en kandidat for en utlyst stilling.
Nå kan man jo fint drive med idrett hjemme i Norge, men som Skatteboe svarer da Friidrett spør hva hun selv synes hun fikk til som idretts-utøver i USA – jeg fikk en mulighet jeg ikke ville fått i Norge, jeg fikk gå på skole samtidig som jeg var tilnærmet profesjonell utøver som kunne delta på stevner hvor det var 8 heat på 5000m og den dårligste tiden var 18:15.
Ølstad ser ut til å være av samme oppfattelse. Da han blir spurt om å sammenlikne norsk og amerikansk friidrett er han tydelig på høye nivået som finnes flere steder.

Karoline Skatteboe i front. Foto: privat

Du får god matching hele tida, skal man løpe under 7:50 på 3000m så finnes det kanskje 10 stykker mens i Norge er det tilnærmet ingen og hvis det blir satt til å løpe under 7:50 så er det alltid en eller anna idiot som ødelegger det, deter en helt anna løpekultur, man har lært seg at man skal gjøre sitt beste, men samtidig ikke ødelegge for andre.

Hvordan har det påvirket deg som menneske og utøver å være del av en sånn kultur?

Ølstad er ferdig med sin mastergrad business administration og jobber nå for Norsk Tipping etter at han fikk innpass i programmet Trainee Innlandet. Da Friidrett møter han i hans leilighet på Ottestad, et spydkast litt lenger en Thorkildsens norgesrekord fra Hamar forteller han at han ikke ville fått sin nåværende jobb uten mastergraden fra Oklahoma State University. Etterspørselen etter denne kompetansen er stor i Norge og tilbys sjeldent, konkluderer han om hva tiden blant Oklahoma State Cowboys har betydd for han. Laget som ledes av Dave Smith, har gode tradisjoner innen college friidrett. I 2015-2016 sesongen endte kvinnelaget på 12. plass i utendørsmesterskapet (NCAA Champi-onship) mens herrelaget vant terrengmester-skapet (Cross Country) i Big 12 Conference i 2015 Ølstad var med på sistnevnte. Når han tenker tilbake på de to årene han tilbrakte i Stillwater Oklahoma husker han spesielt kulturen på laget.
Det var et mye mer sosialt opplegg rundt løpinga og det var mye proffere enn det man ser i Norge. Vi hadde fysioterapeuter, isbad, medisinsk rådgivning det var gjennomført proft.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy