2033 Views

Bort med godteloven!

Sunn Jenteidrett ønsker å ta et oppgjør med godteloven og tilsvarende lover og regler om mat. Selv om det ikke er et nytt fenomen, opplever vi at det er en oppadstigende trend med godtestopp. Om du i fremtiden vurderer å gå inn på en slik avtale, enten med deg selv eller med andre, håper vi du tenker deg godt om.

Januar 25, 2015
Skrevet av:

admin

For hva godt vil det føre med seg om du skal avstå fra godteri og søtsaker en måned, et halvt år, et helt år, eller for resten av livet? Motivene for å inngå slike avtaler er selvfølgelig varierte. Noen skal trene viljestyrken, noen har et ønske om å bli «sunnere», og noen gjør det bare fordi noen voksne har foreslått det. Det venter kanskje en fin belønning fra mor og far (som også kanskje blir lurt trill rundt). Men hvordan vil en slik godtelov, eller selvpålagt nekt mot godteri og søtsaker, påvirke ditt forhold til mat? Eller de rundt deg?

 

UNØDVENDIG

Å avstå fra godteri over en lengre periode er jo nærmest en umulig oppgave. Og helt unødvendig! Det er ingen ting som er forbudt i et smart og sunt kosthold, og det er rom for både sunne og usunne matvarer – også godteri. Et smart og sunt kosthold handler om hva du gjør oftest. De fleste av oss vet at kroppene våre ikke har godt av for mye fet og sukkerholdig mat som inneholder lite næringsstoffer, og at det ikke er så lurt å drikke store mengder brus og spise godteri hver dag.

Men, så lenge man har et variert og næringsrikt kosthold i hverdagen, er det fullt lov å unne seg mindre sunn mat og godterier en gang i blant og ved spesielle anledninger. Enten det er lørdagskveld, i et bursdagsselskap, en venninnekveld, eller rett og slett en helt vanlig hverdag du får lyst på kakao og boller etter trening. Vi siterer ofte Marit Bjørgen som sier: «er det noen som kan spise desserter og godteri, så er det jo vi som trener så mye». Og vi er så enige. Både unge idrettsutøvere som er mye i aktivitet gjennom en hel dag, og toppidrettsutøvere, trenger litt ekstra energipåfyll i form av energirik mat som anses som mindre sunt. Men det bør komme i tillegg til den næringsrike maten, ikke i stedet for.

 

MÅTEHOLD OG VARIASJON

Man må selvfølgelig også ha litt måtehold. Det løser seg som regel fint om du tenker i tillegg til heller enn i stedet for. Har du først spist deg mett på lørdagsmiddagen, så orker du ikke like mye smågodt etterpå, som du kanskje hadde gjort på en sulten og tom mage. Nå er det jo mange varianter av godtelover. Noen kan fortsatt spise is og kaker, mens andre får lov til å spise godteri kun på lørdager. Det er ingen tvil om at storforbrukere av godteri kan ha godt av å redusere inntaket sitt. Men er det nødvendig med godtelov for å få til dette? Og vil godteloven faktisk føre til redusert inntak, eller resulterer det i mer smugspising og dårlig samvittighet fordi man gjør noe som ikke er lov? Å si at noe er forbudt kan ha en motsatt effekt og gjøre det mer spennende og tiltrekkende.

Dersom man ikke klarer å motstå fristelsen, kan det gi en følelse av at man feiler og er mislykket, og en real dose dårlig samvittighet. Å pålegge seg regler og lover om hva man kan og ikke kan spise, enten det er godteri eller andre ting, kan fort føre til et anstrengt forhold til mat. For noen har godtestopp vært inngangen til en spiseforstyrrelse. Vi må heller ikke undervurdere effekten av hvordan en godtelov kan påvirke dem rundt oss. I min jobb har jeg sett dette tydelig. Jeg har vært på flere samlinger med unge idrettsutøvere, hvor det har vært en og annen med godtelov. Når disse personene gang på gang takker nei til kaker, desserter eller godteri, vekker det oppsikt og usikkerhet blant de andre rundt bordet. De ender kanskje med å droppe desserten selv, og miste noe

av gleden ved måltidet. Og det blir spekulasjoner og unødvendig støy i gangene. Det skal selvfølgelig være aksept for å takke nei til dessert eller et kakestykke om man er mett eller rett og slett ikke har lyst på. Men om det skjer systematisk over tid uten god grunn, vil det fort bli lagt merke til. Og ofte føre til en mer trykket stemning rundt bordet. Mat er så mye mer enn næringsstoffer. Mat er sosialt, følelser, samvittighet, kultur og trivsel. Vi har alle et ansvar for å bidra til å skape gode miljøer, også rundt matbordet.

 

ROM FOR MANGFOLD

NETTSIDE: Besøk vår nettside sunnjenteidrett.no. På vår e-læringsportal kan du lære om idrettsernæring.

Det er heldigvis ingen fasit på hvor mye godteri og søtsaker man bør spise.
US Soccer Team snakker om en 80/20 fordeling: «Each meal and snack is an opportunity to fuel
your body optimally. Choose the foods that are best for you 80% of the time and incorporate some of
those foods that may not be the best, but are your favorites, 20% of the time!».

Vårt råd både til de unge og foreldre er: dropp lover og regler, la godt være lov! Jobb med å optimalisere
hverdagskosten din med et variert inntak av næringsrike matvarer, men la det være rom for all type mat.
Husk at det er det du gjør oftest som har størst betydning. Og at matglede og trivsel rundt matbordet er viktig!
Kos deg med din favorittmat eller favorittsnop med god samvittighet.

 

 

 

LES OGSÅ: Kosthold i en konkurransesituasjon

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy